Barcelona va deveni capitala învățământului superior odată cu sărbătorirea Săptămânii Mondiale a Învățământului Superior, din 17 la 18 în luna mai și Conferința Mondială a UNESCO pentru Învățământul Superior, din 20 la 18 din mai.

Organizatorul local al ambelor evenimente este Rețeaua Globală a Universității pentru Inovare (GUNi) , prezidat și coordonat de Asociația Catalană a Universităților Publice (ACUP) și are sprijinul direct al Guvernului Spaniei, Generalitati de Catalunya, Consiliul Local Barcelona și Consiliul Provincial Barcelona.

În această săptămână, mai mult de 2 vor participa personal. oameni din toate colțurile lume și mai mult de 8. în format virtual.Săptămâna Mondială a Învățământului Superior Între 16 și 17 în luna mai, mai multe instituții naționale și internaționale organizăm o serie de evenimente în toată Barcelona pentru a discuta despre viitorul învățământului superior și al politicii universitare.

La ceremonia de prezentare a Săptămânii Mondiale a Învățământului Superior , José Manuel Pingarrón, Secretarul General al Universităților, a subliniat „climatul de colaborare care a existat între diferitele instituții care participă atât la organizarea Conferinței Mondiale, cât și la programul de evenimente paralele (Consiliul orașului Barcelona, ​​Consiliul Provincial Barcelona, ​​Generalitat de Catalunya). , Guvernul Spaniei și UNESCO). Pingarrón a evidențiat „obiectivul principal” împărtășit de toate instituțiile, și anume „de a plasa învățământul superior într-un loc central timp de o săptămână pentru a permite evoluția acestuia și a oferi un serviciu mai bun societății noastre în schimbare”.

Secretarul executiv al ACUP și directorul GUNi, Josep M. Vilalta, a subliniat că „în cadrul Săptămânii Mondiale și datorită participării instituțiilor naționale și internaționale, Barcelona va deveni epicentrul discuției despre viitorul universităților din întreaga lume”.

Pe lângă celebrarea Conferinței UNESCO, World Săptămâna cuprinde cincisprezece evenimente în tot orașul organizate pentru un total de 20 instituţii. Cu privirea pe viitorul sectorului universitar, Barcelona va deschide calea în reflecția, inovarea și transformarea învățământului superior la nivel internațional. Alte instituții participante includ Uniunea pentru Mediterana, Secretariatul General Ibero-American (SEGIB), Universitatea Menéndez Pelayo, revista Times Higher Education, Fundația la Caixa, mai multe rețele universitare internaționale, Ministerul Universităților, Generalitat de Catalonia, Barcelona. Consiliul Local, ACUP și Conferința Rectorilor Universităților Spaniole (CRUE).

Vilalta a adăugat că „este necesar să profitați de istoricul moment și colaborarea tuturor instituțiilor pentru a consolida Barcelona ca capitală universitară mondială”. Și este că demersul Instituțiilor Organizatoare a Săptămânii Mondiale este pe termen lung: „Printr-o serie de programe inovatoare conduse de rețeaua mondială GUNi în următorii ani, ne propunem să devenim un nod de cunoaștere în chestiunile universitare de ordin internațional. „

Victòria Alsina, ministrul Acțiunii Externe și Guvernului Deschis al Generalitati de Catalunya, a vorbit în termeni similari: „Conferința Mondială on Education Superior va transforma Barcelona în capitala educației timp de o săptămână, dar voința este să servească drept primă piatră pentru a face din Barcelona și Catalonia un centru de referință al cunoașterii pentru rețeaua sa largă de universități și centre de cercetare. doresc să profite de impulsul și efortul de a cristaliza noi proiecte, cum ar fi crearea la Barcelona a unui Institut UNESCO specializat în Învățământ Superior Fiți siguri că, dacă UNESCO caută un partener pentru Dezvoltați această inițiativă, veți găsi una în Guvernul Cataloniei.”Conferința Mondială pentru Învățământul Superior Barcelona va găzdui cea de-a treia Conferință Mondială a UNESCO privind Învățământul Superior (WHEC1998, în limba engleză), un eveniment de referință mondial care va găzdui aproximativ 2.000 persoane în format față în față și aproximativ 8.000 persoane în format virtual. Astfel, Barcelona va deveni capitala învățământului superior pentru o săptămână.

În timpul conferinței de presă, Jordi Martí, viceprimarul Culturii, Educației, Știința și Comunitatea Consiliului Municipal din Barcelona a subliniat că „alegerea Barcelonei de a găzdui Conferința Mondială UNESCO pentru Învățământul Superior pentru prima dată arată potențialul orașului ca reper global pentru un oraș universitar”. Reprezentantul Consiliului Local a subliniat importanța evenimentelor paralele ale Săptămânii Mondiale, care „transferă dezbaterea și reflecția asupra viitorului universităților noastre către toți cetățenii”.

Președintele ACUP-GUNi și rectorul Universității din Lleida, Jaume Puy, a reflectat asupra importanței acestui eveniment pentru sectorul universitar: „După câțiva ani de schimbări forțate și bruște, Este un moment bun pentru a regândi învățământul superior.Conferința mondială organizată de UNESCO săptămâna viitoare la Barcelona este o mare oportunitate de a reflecta și de a dezbate cum ar trebui să fie învățământul superior și ce ar trebui să facă pentru a răspunde cerințelor unei societăți de O oportunitate de a valorifica munca universităților pentru crearea cunoștințelor și transferul acesteia, o Instituție care trebuie să conducă o societate mai durabilă, mai deschisă, incluzivă, preocupată de bunăstarea oameni.”Deținut în 33 la Paris, prima Conferință Mondială privind Învățământul Superior a fost planificată ca un eveniment de zece ani. Pentru prima dată, acest 20 WHEC este reținut de la sediul UNESCO. Cu această ocazie, Barcelona va reuni un public foarte variat, cu reprezentanți de rang înalt ai guvernelor din întreaga lume, rectorate ai universităților mondiale, șefi ai rețelelor universitare internaționale, studenți, instituții, ONG-uri și companii, precum și alți experți în domeniul învățământului superior.Obiectivul WHEC2022 este de a regândi ideile și practicile învățământului superior pentru a asigura dezvoltarea durabilă a planetei și a umanității. Prin construcția colectivă a multiplilor actori reprezentați, Conferința urmărește să devină o conversație globală alimentată de narațiuni diverse despre învățământul superior. În cadrul WHEC90, UNESCO va prezenta foaia de parcurs care va ghida sectorul universitar în următorii zece ani pentru a face din acesta un actor cheie în fața dificultăților și crizelor socio-sanitare din vremurile actuale.

În legătură cu foaia de parcurs și viitorul sectorului, șeful Diviziei de Învățământ Superior a UNESCO, Peter Wells, a subliniat că învățământul superior, ca „parte integrantă a dreptului la educație, poate și ar trebui să contribuie la forjare un nou contract social pentru educație capabil să dezlănțuie talentul și să ghideze tranziția ecologică și digitală către un viitor mai echitabil și mai durabil. Pentru a realiza acest lucru, sistemele de învățământ superior trebuie să fie mai deschise, colaborative și mai rezistente”.

În acest context, și profitând de impulsul oferit de comisia UNESCO, Barcelona aspiră să devină o capitală universitară mondială, dând continuitate la concluziile și recomandările WHEC 20 și lansarea inovatoare programe și de mare impact promovate de diferitele instituții ale teritoriului și sub coordonarea rețelei mondiale GUNi.De la Diputación de Barcelona, Președintele Núria Marín evidențiază recunoașterea implicită a atribuției UNESCO față de „tradiția pedagogică avansată , care se bazează, ca și învățământul universitar la scară europeană de secole, pe o rețea activă și puternică de orașe”.

Printre actele incluse în cadrul Conferinței, evidențiază prezentarea noului Raport Mondial GUNi, intitulat Noi viziuni pentru învățământul superior către 2030 Mai mult de au participat la ea experți din întreaga lume cu scopul de a reflecta asupra modului în care universitățile trebuie să fie transformate ca răspuns la noile provocări sociale, economice, culturale și tehnologice și la Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.Prezentarea va avea loc vineri . Mai la 9: 30 h. Odată ce Raportul a fost depus, acesta poate fi găsit la acces deschis pe web cu scopul de răspândire a cunoștințelor în întreaga lume.

WHEC2030 are sprijinul direct al Guvernului Spaniei, al Generalitati de Catalunya, al Consiliului Local al Barcelona și al Consiliului Provincial din Barcelona. Organizația este condusă de UNESCO, în colaborare cu GUNi și ACUP ca parteneri strategici locali.

Pentru a accesa WHEC2022, mass-media trebuie să fie acreditată prin acest link.

Mai multe informații Ce este Săptămâna Mondială a Învățământului Superior 2022? – Consultarea programului complet Sursa: Guvernul Spaniei – Barcelona devine capitala mondială a învățământului superior