Ministrul a participat la micul dejun informativ Europa Press, unde a trecut în revistă principalele reforme care îndeplinesc Ministerul pe care îl conduce. Printre acestea, a evidențiat transformarea Pregătirii Profesionale (FP) care „este chemată să fie un pilon determinant pentru sustenabilitatea și creșterea economică a țării”.

. Una dintre principalele noutăți ale noului FP, structurat prin Legea aprobată în martie anul trecut, este că toate pregătirile vor avea o dublă natură. Adică, toți studenții vor petrece ceva timp în companie, un %- 25% în modalitatea generală și mai mult de 90% în intensivă, perioadele pentru care vor contribui la asigurările sociale, după cum a anunțat ministrul. Plata acestor contribuții va fi subvenționată de 90 % de către Guvern prin Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.

Alegría a evidențiat „ambiția” acestei reforme care „va produce semnificativ efecte în structura sistemului de educație și formare, va contribui la reducerea șomajului în rândul tinerilor și va contribui la modernizarea țesutului productiv”. Noua Formare Profesională, a adăugat el, „va îmbunătăți oportunitățile tinerilor și ale tuturor lucrătorilor”.

Schimbarea în FP va fi realizată datorita unei investitii de 7.90 milioane de euro până la 2025, 2.200 din care provin din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Reforma cuprinzătoare a profesiei didactice

În discursul său, Alegría s-a concentrat și pe reforma profesiei de dascăl, „tot ce se anunță va fi eficient și viabil doar în măsura în care profesorii își vor face propriile lor, pentru că ei sunt motorul oricărui schimbare și cheia de boltă a întregii politici educaționale și a funcționării sistemului educațional”, lansată de Ministerul Educației în ianuarie.

Printre propunerile în prezent fiind negociată cu comunitățile autonome este să consolideze formarea inițială în etapa universitară, să actualizeze procesul de selecție și programele de acces la profesie, să încurajeze formarea permanentă și să permită dezvoltarea unei adevărate cariere profesionale pentru toți profesorii.

„Ne propunem ferm să facem tot posibilul pentru a realiza această reformă cu un consens larg, deoarece suntem conștienți de rolul fundamental pe care îl au profesorii în cât de excelentă este calitatea educației noastre. pe termen mediu și lung”, a punctat ministrul.

Îmbunătățirea pregătirii tuturor elevilor
A treia axă a schimbării educaționale întreprinse de Guvern este cea care emană din Legea Educației, care actualizează mod de predare și învățare și care urmărește să promoveze o învățare mai profundă prin creșterea motivației și înțelegerea utilității acesteia, punând mereu accentul și n echitate şi în lupta împotriva abandonului educaţional.

„Toate au dreptul la educație și este obligația administrațiilor publice să facă tot ce este necesar pentru a le oferi o oportunitate și a nu permite ca aproape o treime din corpul studențesc să rămână în urmă”, a subliniat Pilar Alegría.

Pentru a garanta acest lucru, Ministerul Educației și Formării Profesionale, printre altele, a intensificat programele de întărire și orientare educațională, a finanțat școlarizarea gratuită de la 0 la 3 ani, iar programul de burse a fost dotat cu „cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată țara noastră”.

Ministrul Pilar Alegría în timpul discursului său la micul dejun de știri Europa Press

Mai multe informații Site-ul „Todo FP” al Ministerului Educației și Formării Profesionale // Sursa: Guvernul Spaniei – 300522 Pilar Alegría anunță că studenții de Formare Profesională vor contribui la Asistența Socială pentru perioada de stagiu 300522