Duminică 16 mai, sportul rege ne-a oferit ultima fărâmă din Primera División, sezonul 2009-2010. Lupta pentru titlu, alături de cea pentru un post în Liga Campionilor sau Europa League, precum şi bătălia pentru evitarea retrogradării a fost până în ultima etapă extrem de deschisă.

După 34 de etape Barça îşi adjudecă cel de-al 20-lea titlu de campioană cu un punctaj record şi cu o victorie clară care trimite în liga a doua pe Valladolidul lui Clemente.  În ciuda tuturor apelurilor la epică făcute de madridismul din lumea întreagă, era mai limpede ca apa de izvor că după victoria de pe Santiago Bernabeu, FC Barcelona va rămâne campioană a Spaniei. Acolo de fapt a fost locul unde s-a decis spre ce oraş va merge anul acesta titlul în cauză. Emblema clubului şi prestigiul dobândit de-a lungul deceniilor obliga întreaga suflare madridistă la un act de credinţă unic şi caracteristic marilor învingători.

Tocmai din acest motiv Real Madrid nu a renunţat să lupte şi să spere până în ultima etapă, dând în felul acesta emoţii unei ligi în care celelalte echipe au fost scoase destul de timpuriu din competiţie. Cu tot efortul depus şi cu toată cheltuiala pe care a făcut-o în vara trecută, „los blancos”, în cele 34 de etape, nu au reuşit să depăşească pe cea mai bună Barcelona care a existat vreodată. Au ţinut piept acestui mare rival până în ultima etapă, când aflând de rezultatul din Barcelona n-au mai forţat, terminând astfel la egalitate cu Malaga, care în felul acesta izbuteşte salvarea de la retrogradare.

Putem afirma fără teama de a greşi că meciurile directe au decis campioana. Binemeritat şi impresionant este acest titlu obţinut cu multă sudoare de către roş-albaştri, care deşi nu au avut strălucirea de anul trecut în ceea ce priveşte jocul şi titlurile obţinute, au dat dovadă de mai multă regularitate în joc, spre deosebire de rivalii lor care au avut evoluţii mai oscilante însoţite de accidentări importante. Cei mai buni jucători ai sezonului au fost, de departe, Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo care şi-au ajutat echipa în momentele dificile, argentinianul câştigând şi trofeul „Gheata de aur” 2009-2010.

Încheierea campionatului aduce cu sine şi finalul mandatului lui Joan Laporta în fruntea clubului catalan. Înainte de plecare acesta doreşte să-l îmbrace pe asturianul David Villa în tricoul lui Barça, lucru prevăzut să se petrecă în zilele următoare. Şi într-o tabără şi în cealaltă au venit jucători noi care nu au dat randamentul aşteptat, iar din această cauză ambele echipe au deja pe masă proiecte de noi încorporări, deşi încă este devreme să vorbim de de lucrul acesta, acum toate privirile îndreptându-se spre Campionatul Mondial din Africa de Sud.

Bătălia pentru ultimul post ce asigură participarea în Liga Campionilor s-a dat între Mallorca şi Sevilla, Valencia asigurându-şi locul trei cu câteva etape înainte de final. Băieţii lui Gregorio Manzano au fost la un pas de locul patru pe care Sevilla i l-a suflat în ultimul minut al prelungirilor printr-o victorie în Almeria.  Insularii vor juca  aşadar sezonul următor în Europa League alături de Getafe, cealaltă revelaţie a campionatului. În urma clarei victorii de sâmbătă de pe Vicente Calderon, Michel a obţinut cu Getafe cea mai bună clasare din cele cinci sezoane petrecute în Primera División.

La polul opus, în lupta pentru evitarea retrogradării s-au salvat Racing şi Malaga, iar cele trei echipe care anul viitor vor juca în Segunda División sunt: Valladolid, Tenerife şi Xerez.