Au trecut 48 de ani de când indienii alb-roşii n-au mai celebrat la Fântâna lui Neptun câştigarea unui titlu continental. Tocmai de aceea până mai ieri, eterna întrebare „Tati de ce ţinem noi cu Atletico?” era o dilemă pentru orice suporter „colchonero” care-şi ducea copilul pe Vicente Calderon.

Azi nici unuia dintre aceşti copii nu i se mai năzăreşte să pună o astfel de întrebare pentru că au văzut cu prorii ochi ceea ce poate mulţi dintre părinţii lor nu au avut harul să vadă, şi anume, că echipa cu cea mai înfocată şi mai frumoasă galerie, a revenit acolo unde de fapt îi era locul: în lumea mare a fotbalului european.

Miecuri 12 mai 2010 va rămâne în memoria tuturor celor ce iubesc emblema acestui club, ca ziua în care echipa lor a devenit deţinătoarea primei cupe Europa League, o variantă mai nouă şi mai complexă a fostei Cupa UEFA. Alb-roşii au reuşit în finala disputată pe cochetul stadion HSH Nordbank Arena din Hamburg, să învingă pe englezii de la Fulham cu scorul de 2-1, după un meci nu prea spectacular, dar plin de emoţii şi suspans. Madrilenii au deschis scorul în minutul 31 prin Diego Forlan, dintr-o pasă a lui Sergio Agüero, însă britanicii au reuşit egalarea la doar cinci minute mai târziu. Deşi meciul nu a avut frumuseţea mult aşteptată de unii, băieţii de pe malurile Manzanaresului au creat cele mai clare şi mai numeroase ocazii de gol. În minutele de prelungire, când toată lumea aştepta loviturile de la 11 metri, Kun Agüero, după o frumoasă acţiune personală pe partea stângă de joc îi pasează lui Forlan care înscrie cu călcâiul şi cu ajutorul unuia dintre fundaşii adverşi. „Gheata de aur” a sezonului trecut a fost declarat cel mai bun jucător al finalei.

Reamintim că oamenii lui Quique Sanchez Flores au eliminat în manşele anterioare pe Galatasaray, Sporting Lisabona, Valencia şi Liverpool. De remarcat că Atletico Madrid este echipa spaniolă care a disputat cele mai multe partide în sezonul 2009-2010.