#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de mediu în timpul întâlnirii.

Luis Planas a reiterat că „nu există sustenabilitate, fără profitabilitate” și că acest echilibru este necesar pentru menținerea competitivității sectorului agricol.

La întâlnire, cu liderii Greenpeace, Ecologistas en Acción, Seo Birdlife, WWF Spania și Friends of the Earth, ministrul a detaliat marele efort depus în materie de sustenabilitate de sectorul agricol, adaptând într-un mod gradual practicile agricole și zootehnice. pentru a menține viabilitatea economică a fermelor.

În ședința de astăzi au fost abordate probleme legate de sustenabilitatea activităților agricole, zootehnice și de pescuit. Ministrul a cerut ONG-urilor colaborarea lor activă prin prezentarea de propuneri în elaborarea Strategiei Alimentare Naţionale, unul dintre obiectivele principale ale Guvernului. Scopul este să se îndrepte către un model durabil care să garanteze autonomie și securitate alimentară pentru întreaga populație.

De asemenea, ministrul a informat ONG-urile despre lansarea viitoare a unui forum de dialog privind creșterea animalelor extensive pentru a analiza situația acestui sector, care este deosebit de vulnerabil la dificultățile actuale, precum cele derivate din războiul din Ucraina și seceta, și a convenit asupra posibile măsuri de acţiune pentru a le depăşi.

Ministrul a pus accent pe efortul legislativ depus în ultimii ani de Guvern pentru organizarea sectoarelor zootehnice, introducând aspecte legate de sustenabilitatea mediului și, de asemenea, condițiile de bunăstare a animalelor în ferme. Astfel, el a subliniat că Spania este una dintre țările din Uniunea Europeană care are reglementări specifice pentru fermele de porci, păsări și vită care reglementează dimensiunea fermelor.

Acțiunile planificate pentru noua legislatură, a asigurat ministrul, au la bază convingerea că se poate garanta o creștere a animalelor familială și profesională, durabilă, eficientă și care să permită o aprovizionare corectă cu alimente.

În ceea ce privește pescuitul, ministrul a evidențiat inițiativele care au fost aplicate începând cu anul 2020 pentru reducerea capturilor accidentale de cetacee și a impactului pescuitului accidental, în colaborare între Administrație, sector și institutele științifice. A recunoscut necesitatea de a avansa în punerea în aplicare a măsurilor proporționale, suficiente și eficiente.

Cu această întâlnire, ministrul continuă runda de contacte pe care le-a întreținut cu organizațiile reprezentative ale sectorului într-un proces de ascultare și discuție pentru definirea politicii ministerului în noua legislatură. A avut întâlniri cu Confederația Spaniolă de Pescuit, Federația Spaniolă a Breslelor de Pescari, organizațiile profesionale agricole Asaja, COAG și UPA, Cooperativele Agroalimentare, Federația Industrielor Alimentare și a Băuturilor (FIAB), Federația Națională a Comunităților de Irigatori. și cele trei entități principale din sectorul distribuției comerciale: Asociația Națională a Marilor Companii de Distribuție (ANGED), Asociația Spaniolă a Distribuitorilor, Autoservirii și Supermarketurilor (ASEDAS) și Asociația Lanțurilor Spaniole de Supermarketuri (ACES).

Sursa: Guvernul Spaniei – Planas detaliază politicile agricole pentru a promova durabilitatea și a asigura profitabilitatea fermelor