ONG-ul FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, cere unificarea mai multor instituții din România cu scopul de a oferi o asistență mai bună românilor din străinătate.

FADERE a transmis un comunicat de presă prin care aduce o critică dură guvernului României în cazul gestionării departamentului de Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Președintele Fadere, Daniel Țecu, vrea să fie băgate sub conducerea ministerului pentru Românii de peste Hotare, instituții precum Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și Institutul de Limbă Română, pe motiv că „proiectele lor se suprapun”.

„Înființarea Ministerului pentru Românii de peste Hotare a făcut că DPRRP-ul să își piardă scopul. Solicităm, de asemenea, subordonarea față de acest Minister a tuturor instituțiilor care oferă servicii destinate românilor din afara granițelor.  Considerăm că ar fi mult mai eficientă o coordonare a acestor instituții dacă toate ar aparține aceluiași minister”, precizează Daniel Țecu, care merge mai departe și cere o anchetă la DPRRP.

„Proasta gestionare din ultimul an a fondurilor publice de către DRRP ne obligă să cerem Prim-Ministrului României începerea imediată a unei anchete în vederea clarificării acestui lucru. În acest moment există o nemulțumire colectivă față de modul în care în ultimul timp acest departament a lucrat”, mai adaugă președintele FADERE.

În opinia acestuia, criteriile de aprobare a proiectelor finanțate de DPRRP au fost lipsite de transparență și acuză discriminarea unor ONG-uri pe baza unor „simpatii politice”.

Daniel Țecu revendica și o reorganizare a sesiunii de prezentare a proiectelor din diaspora, precum și efectuarea anticipata a plăților.

„Pentru că în ultimul an o mare parte fonduri nu a fost cheltuită, cerem Ministerului să deschidă două sesiuni de finanțare a proiectelor: una în ianuarie – februarie și alta în iulie – august. Astfel, fondurile care au rămas de la prima sesiune să se poată folosi la a doua sesiune. Solicităm din partea Guvernului o formă de prefinanțare în așa fel încât, dacă proiectul a fost aprobat, să se pună la dispoziția organizatorilor imediat, cel puțin 30% din suma alocată, pentru a putea începe proiectul fără să fie nevoie ca asociațiile să apeleze la credite bancare”, mai precizează președintele FADERE, care a trimis o scrisoare cu toate nemulțumirile sale „liderilor comunităților românești din diaspora”.