Ajutorul pentru șomerii de „lungă durată” este acordat de guvernul Spaniei doar celor care îndeplinesc o serie de condiții extreme, printre care se numără responsabilitățile familiale și lipsă oricărui tip de ajutor social.

Aceste persoane vor primi timp de 6 luni ajutorul de 426 de euro, dar obiectivul programului de ajutor, anunțat în decembrie 2014 de guvernul lui Mariano Rajoy, este să-i ajute pe șomerii, rămași fără speranță, să-și găsească un loc de muncă.

Ce sumă se plătește

Ajutorul acordat este de 426 de euro pe lună, pentru o perioadă de máximum 6 luni. Pe lângă ajutorul financiar, șomerii vor fi incluși într-un program personalizat pentru găsirea unui loc de muncă pe măsura pregătirii. Beneficiarii acestui tip de ajutor nu vor putea să refuze nici un fel de ofertă.

Cine are dreptul să ceară ajutorul de 426 de euro

Persoanele care îndeplinesc următoarele condiții vor avea dreptul să primească acest ajutor:

  • să nu primească nici un fel de ajutor social
  • să aibă familie, soț/soție sau un copil sub 26 de ani (sau mai mare de 26 de ani cu dizabilități) care să nu câștige mai mult de 486,45 de euro lunar
  • să fi lucrat legal ca angajat 90 de zile sau să fi fost înscris la Oficiile de Muncă în cautarea unei slujbe de la 1 decembrie 2014 și să fi fost pe listele de căutare de muncă timp de 360 de zile în ultimele 18 luni
  • să fi epuizat ajutoarele cu 6 luni în urmă înainte (inclusiv Prodi, Prepara și Renta Activa de Inserción)
  • să fi căutat „în mod regulat” de muncă sau să fi participat la acțiuni propuse de Oficiile de Muncă
  • să nu aibă un ajutor sau un venit minim, salariu social sau ajutoare similare.
  • să fi lucrat vreodată legal ca salariați
  • să nu fi renunțat în mod voluntar la ultima slujbă

Ce servicii adiționale primesc

Beneficiarii ajutorului de șomaj trebuie să semneze un angajament și serviciul public de Muncă le va trasa un „itinerariu” pentru găsirea unui job. Fiecare va fi sfătuit de un orientator care va trimite apoi oferte de muncă pe care beneficiarul nu le va putea refuza.

Cum se solicită acest ajutor de șomaj

Trebuie solicitată o programare la Oficiul de Muncă la care sunteți înscris ca șomer în cautare de muncă.

Documente necesare sunt DNI, NIE, TIE, pașaport. Nu se cer copii după documente și trebuie să aveți un cont personal în care să fie virat ajutorul.

Trebuie semnată și predată o declarație de căutare activă de muncă și solicitantul trebuie să dovedească de 3 ori, în mod activ, că a căutat un job.

După ce solicitarea va fi aprobată, Serviciul Public de Muncă al Comunității Autonome (SEPE) va desemna un tutore care se va ocupa de sprijinirea beneficiarului în găsirea unui loc de muncă, potrivit pregătirii sale profesionale.

Primul virament se va face la o lună și o zi după ce a fost aprobată solicitarea, în baza cerințelor specificate.

Perioada în care se poate primi ajutorul este de 6 luni. Mai multe informații se pot obține de la SEPE pe pagina web sau prin telefon (www.sepe.es – 901 119 999).

Ce se întâmplă dacă găsesc o slujbă?

Programul permite angajarea beneficiarului, iar cei 426 de euro acordați de Stat se vor scădea din salariul acordat de angajator, care va plăti astfel mai puțin.