La o zi după ce Românul din Spania a denunțat faptul că nu fusese publicată modalitatea de înscriere electronică la vot în străinătate, Ambasada României din Spania a postat un anunț pe pagina web cu informația care lipsea de 5 zile, de la aprobarea Ordonanței de Urgență a guvernului României.

Misiunea diplomatică a României de la Madrid se contrazice însă cu Administrația prezidențială în privința datei limită de înscriere în registrul electoral.

Departamentul pentru Diaspora de la Cotroceni informa acum câteva zile că „15 septembrie la ora 0:00” este data limită pentru românii care vor să voteze prin poștă sau la secții înființate special, iar MAE stabilește această limită în „14 septembrie la orele 24:00”.

Probabil că ambele instituții se referă la același moment, dar au formule diferite de calculare și de numire a timpului.

Ca să nu ratați această posibilitate ar fi bine să luați în calcul precizarea Ministerului Afacerilor Externe și să vă înscrieți prin email până în 14 septembrie la miezul nopții, dacă doriți să votați prin poștă sau la secții.

Comunicatul postat de Ambasada României de la Madrid pe pagina web

Înscrierea în Registrul electoral se va putea realiza și electronic, până la data de 14 septembrie 2016, orele 24.00
Înscrierea în Registrul electoral se va putea realiza până la data de 14 septembrie 2016, orele 24.00 şi se va putea face şi prin transmiterea, în format electronic, a cererii și a documentelor care atestă cetățenia română și domiciliul/reședința în Spania la adresa de e-mail madrid@mae.ro, cu mențiunea următoare în subiectul email-ului: Cerere de înscriere în Registrul electoral – alegeri parlamentare 2016.
Cererea de înscriere în Registrul electoral trebuie să fie completată, datată, semnată olograf și transmisă scanată, în format pdf.

Înscrierile se pot face și fizic la consulate, prin completarea unui formular care poate fi descărcat de pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe sau prin poșta electronică la adresele de email ale consulatelor.

Comunicat din partea Ambasadei la o săptămână după Ordonanța de Urgență

Ambasada României la Madrid a transmis procedura exactă pentru înscrierea în registrul electoral cu mai puțin de 8 zile înainte de încheierea perioadei de înscriere.

Iată pașii care trebuie urmați pentru înscrierea în Registrul Electoral prin email

 1. Se completează formularul de înscriere în Registrul Electoral pentru votul în străinătate cu datele personale și se bifează una dintre cele două opțiuni: vot prin corespondență sau vot la secția înființată la cerere; se semnează și se datează.
  Formularul poate fi descărcat de pe site-ul MAE: (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf) și este disponibil în variantă tipărită la orice ghișeu consular.
 2. Se anexează copiile documentelor necesare: pentru cetățenii romani care și-au stabilit domiciliul în Spania, copia pașaportului cu menționarea statului de domiciliu, iar pentru cetățenii români care continuă să aibă domiciliul în România însă și-au stabilit reședința în Spania, copia documentului românesc de identitate (carte de identitate sau pașaport) și copia documentului care dovedește reședința în străinătate. Pe site-ul MAE este disponibilă lista documentelor care atestă reședința în străinătate pentru fiecare stat (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf).
 3. Se trimit prin e-mail, prin poștă sau se depun personal cererea de înscriere în Registrul Electoral și documentele anexate la ambasada sau la cel mai apropiat oficiu consular al României din Spania Pentru a veni în sprijinul alegătorilor, începând din 5 septembrie 2016, legislația în vigoare (Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/2016) permite transmiterea cererilor de înscriere (semnate și scanate) și prin e-mail).

Cetățenii români cu reședința sau domiciliul în Regatul Spaniei pot transmite cererea de înscriere și documentele anexate, la următoarele adrese de e-mail:

 • Ambasada României la Madrid: madrid@mae.ro
 • Consulatul General al României la Barcelona: barcelona@mae.ro
 • Consulatul General al României la Bilbao: secretariado@cgrumaniabilbao.es
 • Consulatul General al României la Sevilla: sevilla.consul2@mae.ro
 • Consulatul României la Castellon: castellon@mae.ro
 • Consulatul României la Ciudad Real: ciudadreal.consul@mae.ro
 • Consulatul României la Zaragoza: consulat@zaragoza.ro
 • Viceconsulatul României la Almeria: almeria@mae.ro

Citește și:

Cum să te înscrii pentru votul prin corespondență în străinătate

Doar 22 de români din toată Spania vor să voteze civilizat

Ignoranța națională