Prezenţa românilor în regiunea Huelva a dus şi la apariţia micilor afaceri care s-au orientat spre nevoile noilor clienţi. În Almonte, pe strada Triana, 58, există de câţiva ani un magazin cu produse româneşti, unde spre surprinderea cumpărătorilor, patronul nu este român, ci ecuadorian. Magazinul aparţine ecuadorienilor Carolina şi Pedro Chaves. Cu ei mai lucrează două românce.

Am deschis la început un mic locutorio acum 3 ani, am văzut că în zonă locuiesc foarte mulţi români şi ne întrebau dacă nu aducem produse româneşti, mălai, varză, telemea. Ne-am interesat la Madrid şi am găsit o firmă distribuitoare de produse româneşti. La început, am adus puţine produse, dar cerinţele a fost din ce în ce mai mari. Am cunoscut un român din Ploieşti, care lucra în câmp şi el ne-a propus să mergem să cumpărăm din România, pentru că sunt mai ieftine. Acum un an, soţul meu a plecat cu românul la Ploieşti, de unde a cumpărat produse româneşti de la Metro„, ne-a spus Carolina.

De un an de zile, Pedro merge în România de două ori pe lună, ca să cumpere produse româneşti, cerinţele românilor din această zonă fiind din ce în ce mai mari. „După un an şi jumătate, am reuşit să ne cumpărăm un camion, cu care acum soţul meu merge la Timişoara şi cumpără marfă direct de la producători„, ne-a mai spus Carolina.

Cele mai cautate produse româneşti în Almonte sunt varza murată, mălaiul, brânza telemea, mezelurile, cozonacul şi berea. Afacerea merge atât de bine, încât Pedro a început să ia lecţii de limba română ca să se descurce mai bine când merge în România.

„Eu nu am fost niciodată în România”, ne mărturiseşte Carolina, „deoarece avem o fetiţă mică doar de 3 luni, dar în 2011, cu siguranţă voi merge să vizitez România, mai ales că acum am cunoscut-o pe Veronica, o bună prietenă româncă din Timişoara, care lucrează în Sevilla şi ne-a invitat la ea acasă. Acum avem 4 locutorios în Villamanrique, Rociana şi Almonte, în care se găsesc produse româneşti. Soţul meu doreşte să distribuie produse româneşti în toată Andalucia şi de aceea se află acum la Timişoara, pentru a încheia contracte cu unele firme producătoare„.