Consiliul Regional de Sănătate a anunţat că anul acesta 866.990 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani vor beneficia de consultaţii gratuite. Andalucia a fost prima comunitate din Spania care a introdus această facilitate pentru copii, în 2002.

Accesul gratuit la medicul stomatolog pentru copii are ca scop prevenirea apariţiei cariilor, dar şi intervenţia urgentă în cazul în care acest lucru este necesar. Responsabilul acu asigurarea acestui serviciu este dentistul de familie, care poate fi ales de părinţi în fiecare an din rândul profesioniştilor din sistemul sanitar public, dar şi privat.

În fiecare an, Consiliul de Sănătate trimite prin poştă fiecărui copil Talonul de Asistenţă Dentală Anuală (TADA), prin care se face alegerea medicului. Medicii care participă în acest program pot fi găsiţi şi pe pagina web www.juntadeandalucia.es/salud, dar şi la clinicile de cartier. De asemenea, mai multe informaţii se pot obţine la Centro de Información y Servicios al Ciudadano Salud Responde (tel: 902 505 060).

Fiecare pacient poate să meargă la medic de câte ori are nevoie şi pentru această este nevoie de TADA doar la prima consultaţie. Obiectivul acestui program este ca de-a lungul anilor, copiii să îşi însuşească o cultură a igieniei bucale, să adopte obiceiuri preventive şi să primească asistenţă sanitară gratuită. În 2009, aproape 350 de mii de copii au apelat la medicii stomatologi prin intermediul acestui program.