#AlcaladeHenares – Capela lui Oidor, situată în Plaza de Rodríguez Marín, găzduiește din această vineri, 25 august și până pe 2 septembrie, una dintre cele mai așteptate expoziții în fiecare an de locuitori și, mai ales, de cei mai mici din oraș. Este vorba despre expoziția „La Comparsa de los Gigantes y Cabezudos y de los Pequeños”, care poate fi vizitată de luni până duminică de la 10:00 la 14:00 și de la 16:00 la 21:00. Accesul este gratuit.

Primaria Judith Piquet, consilierul pentru Festivaluri și Tradiții Populare, Antonio Saldaña, și consilierii Esther de Andrés, Antonio Peñalver și Pilar Cruz au participat la inaugurare și i-au încurajat pe toți locuitorii din Alcalá și pe vizitatori să vină să o viziteze și să se bucure în aceste zile de Fiestas de la comparsa, cărora le-a mulțumit pentru munca și dăruirea sa. „Uriașii și Capetele, precum și cei mici sunt unul dintre marii protagoniști ai Târgurilor noastre și sunt foarte iubiți de toți locuitorii din Alcalá. Pe lângă faptul că ne putem bucura de dansurile lor în fiecare zi plimbându-ne pe străzile din Alcalá, ne vom putea bucura de ele în această expoziție din Capilla del Oidor”, a declarat Judith Piquet.

Expoziția dezvăluie câteva dintre personajele care alcătuiesc comparsa, care este formată dintr-un total de 24 de figuri, pe lângă cei trei Magi care defilează de Crăciun. Anul acesta sunt expuse Quijote, Sancho, Dulcinea, Duce, Ducesă, Licențiat, Tuno, Negro, Doctora de Alcalá, Viking, Indio, Cantinflas, Gordo și Flaco, toți cunoscuți de generații de locuitori din Alcalá. De fapt, există aproape cinci secole de istorie a paradelor de giganți în Alcalá de Henares, deoarece există dovezi ale unei prime parade în 1525, care coincide cu festivalul Corpus Christi. „Peste doi ani vom sărbători 500 de ani de la formarea trupei istorice, una dintre cele mai vechi din Spania, și lucrăm deja la un program special așa cum merită”, a spus consilierul pentru Festivaluri și Tradiții Populare, Antonio Saldaña.

Actuala Comparsa Cervantina dateaza din 1902, anul in care Consiliul Local a decis sa o creeze cu trei giganți: Don Quijote, Sancho Panza și un gigant negru, la care s-au adăugat și alte personaje până la atingerea actualului 27.

În acest an, la expoziție se adaugă „Micuții”, o trupă recent creată de la Asociația Tinerii Giganți și Căpete Mare. Trupa este formată din o duzină de personaje, unele familiare, altele noi. Printre aceștia se numără Chaplin, Pinocchio, Popeye, Vampirul, micul țigan sau Piratul.

Sursa: Expoziția Uriașilor și Capeților Mari și Micuților care vor defila în parade în timpul Târgurilor este deschisă publicului