În perioada 20 – 22 noiembrie, oraşul Alcalá de Henares a sărbătorit Târgul Intercultural 2009 având ca motto “Alcalá Interculturală – Patrimoniu al Tuturor”. Activităţile, organizate de autorităţi locale şi regionale, s-au centrat asupra informării cu privire la serviciile oferite prin intermediul Primăriei şi al diferitelor asociaţii şi centre naţionale din localitate, asupra manifestărilor artistice, a interculturalităţii, convieţuirii şi integrării.  CENTRUL DE PARTICIPARE ŞI INTEGRARE HISPANO-ROMÂN din Alcalá de Henares, aparţinând Consiliului pentru Imigraţie şi Cooperare din Comunitatea Madrid şi gestionat de Fundaţia Iberoamerica Europa, a colaborat  pentru al doilea an consecutiv, la toate aceste activităţi.

În ziua inaugurării, Centrul a avut o prezenţă însemnată în “Gran Pasacalles”. Alături de mai multe case regionale din Spania (Andaluzia, Avila, Aragon, Asturias, Castilia şi Leon, Castilia la Mancha, Galicia) şi de asociaţii de imigranţi (marocani, ucrainieni, dominicani, argentinieni, polonezi, africani, bulgari, români), un grup de peste douăzeci de români şi românce -copii, adolescenţi şi adulţi- îmbrăcaţi în costume populare, au participat la prezentarea alaiurilor. Demnă de menţionat este colaborarea Parohiei Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Alcalá de Henares şi a acelor creştini care cu bucurie au acceptat invitaţia de a prezenta o mică parte din moştenirea noastră culturală: costume populare tipice zonelor din care provin.

Pe de altă parte, în standul din Plaza Cervantes, CEPI a prezentat expoziţia sa permanentă de fotografie „Cunoaşte România” şi mostra (care în mod normal este expusă în sediul Centrului Hispano-Român) de obiecte de ceramică şi din lemn, de ştergare, instrumente muzicale tradiţionale, ouă încondeiate, etc. Mai mult, vizitatorii standului nostru au putut admira lucrările câtorva artişti şi meşteri populari români (iile d-nei Elena Şerb, machetele de biserici ortodoxe ale meşterului popular Petre Apostol, icoanele pictorului Ioan Oniciuc, aceştia din urmă fiind, de altfel, protagonişti ale unor expoziţii organizate în cadrul centrului). Un gust special l-au lăsat dulciurile tipic româneşti oferite spre degustare savurate deopotrivă de copii şi adolescenţi, de adulţi şi de bătrâni.

În după-amiaza de vineri, standul CEPI a fost vizitat de primarul oraşului Alcalá de Henares, Bartolomé González, de Jesús Fernández Pascual, Consilier pentru Vârstnici şi Integrare şi de María Teresa Obiol, Consilier Tehnic pentru Imigraţie.

Sâmbătă, Centrul Hispano-Român a încântat Târgul Intercultural cu spectacolul oferit de invitaţii săi, un grup muzical care, timp de mai mult de oră, au interpretat muzică folk, etno, pop, country – în română, spaniolă şi engleză.

Pe perioada celor trei zile de “Alcalá Interculturală – Patrimoniu al Tuturor”, peste 4.000 de persoane au asistat ori au fost informaţi cu privire la activităţile socio-culturale propuse de Centrul Hispano-Român.