Pentru mulţi dintre copiii înscrişi la cursul de Limbă, cultură şi civilizație românească din Castellón, sărbătorile de iarnă au început mai repede anul acesta, cu activități pline de veselie și zâmbete. Toate activitățile s-au realizat prin colaborarea cu reprezentanta Asociației Române din Castellon, Valencia și Alicante, Cristina Dobre, care a  oferit copiilor dulciuri, cărți, dar și materialele necesare realizării acestor activități.

Astfel, cei mici au intrat în atmosfera Crăciunului mai devreme, atmosferă plină de cântec, voie bună, cadouri și speranță. Elevii români și spanioli de la școala C.E.I.P. Estepar au realizat, încă din primele zile ale lunii decembrie, ornamente pentru bradul de Crăciun din materiale reciclabile: șosețele pentru Moș Nicolae, fulgi de nea, oameni de zăpadă, brăduți, toate în armonia colindelor tradiționale. Colegii lor de la școala C.E.I.P. Isidoro Andres Villarroya au realizat felicitări de Crăciun pentru familiile lor, dând astfel  frâu liber imaginației.

Activitatea  a fost însoţită de colindele românești  pe care elevii le știau deja de la părinți sau pe care le-au învățat la cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească. Nici la școala C.P. Lope de Vega nu s-au lăsat mai prejos și,  în prezența părinților și a reprezentanților Asociației Române din Castellon, Valencia și Alicante elevii au interpretat poezii și cântecele, munca fiindu-le recompensată de aplauzele și zâmbetele părinților, dar și de cadourile primite.

În seara zilei de 7 decembrie, la Consulatul României la Castellon, armoniile colindelor de Craciun au încălzit inimile ascultătorilor  prin intermediul vocilor copiilor români de la diferite școli,  care au interpretat poezii și colinde românesti. Ei au fost coordonaţi de profesoarele : Anca Diana Istrate, Giacomina Ștefan și Lorena Voinea,  ca o introducere la frumosul  concert  prezentat de corul bărbătesc „Armonia”.