Comunitatea Madrid a crescut cu 10,1% numărul de prestații și servicii pentru persoanele în situație de dependență, potrivit datelor culese în Raportul statistic al Sistemului de Autonomie și Îngrijire a Dependenței (SAAD) care figurează, la închiderea anului 2022 , totalul a fost de 218.173, în timp ce la aceeași dată în 2021 erau 198.080.

Acest lucru a declarat astăzi ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, în timpul vizitei sale la reședința publică pentru bătrâni La Paz din capitală, una dintre cele aproape 500 de resurse rezidențiale distribuite în regiune, care astăzi și-a sărbătorit aniversare și sărbătoarea Maicii Domnului Păcii.

Dancausa, care a împărtășit dimineața cu lucrătorii și rezidenții acestui centru administrat de Agenția de Asistență Socială din Madrid (AMAS), a subliniat că raportul, întocmit lunar de Ministerul Drepturilor Sociale și Agenda 2030, coroborează și îmbunătățirea raportului prestațiilor. per persoană, care a trecut de la 1,30 la 1,33 în 2022.

În acest sens, consilierul a explicat că „mai presus de toate, au crescut serviciile de îngrijire la domiciliu, permițând bătrânilor să rămână la domiciliu cât mai mult posibil, unul dintre obiectivele majore ale modelului centrat pe persoană pe care îl implementează administrația regională și ceea ce ei vor”.

Datele din raport indică faptul că numărul persoanelor cu rezoluție a Planului individualizat de îngrijire (PIA) și prestare a crescut cu 7,2% în 2022, ajungând la cifra de 163.762 de beneficiari, dintre care peste 44.000 primesc ajutor la domiciliu și peste 41.000 de ajutor financiar. pentru îngrijirea în mediul familial.

Un alt ajutor, teleasistența, continuă să fie cel mai răspândit cu 63.656 de utilizatori la sfârșitul anului, plus alți 70.000 în orașul Madrid administrat de Consiliul Local al Capitalei. Este deja în curs de procesare contractul de furnizare a peste 300.000 de dispozitive electronice care vor permite lansarea noului teleasistență avansată, proiect în care vor fi investiți 39 de milioane de euro și care se estimează că va ajunge la 90.000 de persoane dependente în toată regiunea. Senzorii vor oferi informații care vor fi prelucrate de o platformă de management multiplicând posibilitățile curentului Buton roșu de teleasistență, îmbunătățirea îngrijirii și siguranței persoanelor în vârstă.

Beneficiul care a înregistrat cea mai mare creștere este PEVS, Service-Linked Economic Benefits, cunoscut și sub denumirea de service cec sau cec de rezidență, de care beneficiază 24.569 de persoane, cu 17,2% mai mult decât în ​​urmă cu un an. Acest ajutor, între 300 și 715 euro, contribuie la finanțarea cheltuielilor unui loc rezidențial într-o entitate privată atunci când unul public nu este disponibil și ajută persoana să poată alege liber ce ajutor dorește și unde dorește să primească aceasta.

De când a început actuala legislatură, în abia un an și jumătate, lista persoanelor aflate în curs de evaluare s-a redus cu 63%, de la 25.101 persoane la 9.303. Comunitatea Madrid, conform estimărilor guvernului central, are în prezent o populație potențial dependentă de 803.577 de persoane, dintre care mai puțin de 28%, 224.953, au considerat necesar să solicite un Plan de îngrijire individualizat.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a crescut numărul de prestații pentru persoanele în situație de dependență cu peste 10% în cursul anului 2022