Cetatenii romani din Spania sunt chemati sa voteze la referendumul din 29 iulie, organizat pentru suspendarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Pentru aceasta vor fi infiintate doar 9 sectii de vot.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei se va ocupa, ca de obicei, de organizarea sectiilor in strainatate. In Spania vor fi infiintate 9 sectii de votare la sediile misiunilor diplomatice (ambasada si consulate) la Madrid (ambasada si consulat), Barcelona, Castellon, Ciudad Real, Sevilla, Almeria, Zaragoza si Bilbao.

Senatorul PDL pentru diaspora in colegiul Europa – Asia, Viorel Badea, a criticat numarul redus de sectii de votare.

Constatam cu ingrijorare ca alianta USL isi pune in aplicare planul de restrictionare a dreptului constitutional la vot al romanilor de pretutindeni, intervenind in mod brutal in desfiintarea sectiilor de votare din comunitatile romanilor din afara tarii. Astfel, romanii din diaspora vor avea posibilitatea sa se exprime politic la urne exclusiv la misiunile diplomatice romane (consulate, consulate generale si ambasade), fiind eliminate peste 80% din sectiile de votare active la scrutinul anterior„, a precizat senatorul PDL printr-un comunicat de presa.

La alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de sectii de votare in strainatate, dintre care 55 in Italia, 38 in Spania, 13 in Republica Moldova, noua in Franta, trei in Ungaria, cinci in Germania, trei in Rusia, patru in Canada si 28 in SUA.

In 2009 au fost trimise in strainatate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de romani in sectiile din strainatate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost inregistrati 147.600 de votanti. Un numar de 115.831 au votat atunci pentru Traian Basescu.