Spaniolii si-au amintit astazi de victimele atentatelor teroriste de la Madrid, din 11 martie 2004, la 9 ani de la tragedie.

Printre cei care au murit se aflau si 16 romani.Se implinesc 9 ani de la cele mai sangeroase atentate din istoria Spaniei. 11 martie este o zi in care au avut loc momente de reculegere in toate orasele din apropierea Madridului, prin care au trecut trenurile mortii.10 bombe au explodat la acea data in trenurile din Madrid provocand moartea a 191 de persoane si ranirea altor 1800.

Si in Alcala de Henares, locul din care s-au urcat in trenuri autorii atentatelor, a fost tinuta o scurta ceremonie in amintirea celor care au murit.

„Cel mai greu a fost dupa o saptamana cand incercam sa revenim la normal si sa simti acea tensiune atunci cand urcai din nou in tren, stiind ce s-a intamplat cu cateva zile inainte”, a spus Javier Bello, primarul orasului Alcala de Henares.

Atentatele din 2004 au avut loc intr-o dimineata obisnuita, in care trenurile erau pline cu oameni care mergeau la munca la Madrid.

Cei care au supravietuit se considera norocosi si incearca sa uite durerea. Unii au reusit sa-si recupereze increderea in viata datorita prietenilor castigati in urma tragediei.

„Am avut ghinionul sa fiu victima atentatului, dar am stat in spital cu un roman care a devenit un frate pentru mine. Se numeste Lorin Ciuhat. Acum se afla in Romania, pentru ca tatal lui este bolnav, altfel ar fi fost aici. Suntem ca niste frati”, ne-a spus Javier, unul dintre supravietuitorii atentatelor de la 11 martie.

Justitia spaniola a stabilit in urma procesului ca atentatele din 11 martie 2004 au fost comise de membrii unei celule teroriste, inspirata de ideologia Al Qaeda.