O tranzacție imobiliară implică prezentarea multor documente și date care trebuie verificate cu atenție și ajutorul unui expert este foarte valoros.

Atunci când cumperi o casa sau un apartament în Spania trebuie să fii atent la cel puțin 5 lucruri care te pot ajuta să eviți o tranzacție păguboasă.

Flor Ciocan, de la agenția imobiliară Century21 Madrid, ne explică care sunt cele mai întâlnite situații în care poți fi înșelat.

Prețul este nejustificat de mare

Dacă ți se oferă un preț mult prea mare pentru zona în care se află apartamentul, cel mai bine este să apelezi la un agent imobiliar. Agenția noastră imobiliară urmărește zilnic evoluția pieței și îți poate oferi imediat adevăratul cost pe metru pătrat în zona căutată.

Vânzătorul îți cere să plătești „plusvalia”

O parte din costurile tranzacției imobiliare trebuie asumată de vânzător și în general acesta este responsabil de plata impozitului municipal numit „plusvalia”. De multe ori însă, cumpărătorul este pus să plătească totul fără să știe.

Plătești un avans fără garanții

Dacă nu ești atent ți se poate cere să plătești un avans la o locuință scoasă la vânzare la un preț foarte avantajos, dar presupusul vânzător să nu fie adevăratul proprietar al locuinței. De aceea, trebuie să ceri întotdeauna documentele de proprietate sau să apelezi la un avocat sau la un agent imobiliar.

Propietate încărcată cu datorii

Cu toate că este o situație mai rar întâlnită, casa poate fi încărcată deja cu datorii ipotecare, dar vânzătorul ascunde acest lucru și poți ajunge să plătești un avans sau chiar o parte din plată pentru o pro. Apelează la un agent imobiliar care poate solicita rapid o dovadă de la registrul proprietății din localitatea respectivă.

Credit ipotecar la o dobândă foarte mică

Un credit ipotecar cu o dobândă prea avantajoasă poate fi legat de condiții foarte costisitoare pe termen lung. Trebuie să consulți cu atenție oferta băncii și să citești contactul pregătit de notar, pentru că o dobândă ipotecară foarte joasă poate fi condiționată de contractarea unei asigurări de viață, de locuință sau a unui fond de pensii. O altă parte importantă a unui credit ipotecar este cea a comisioanelor aplicate pentru plata în avans, totală sau parțială.

Mai multe informații despre cumpărarea unei locuințe în Spania: Flor Ciocan – tel: 722 77 07 73.