Odată cu extinderea internetului, băncile pierd o parte din afacere. Servicii care înainte aparţineau în exclusivitate marilor instituţii bancare sunt acum preluate de alte companii, care apar ca rivale ale băncilor, oferind acelaşi lucru la preţuri mai mici sau chiar fără costuri.

Împrumuturile între particulari nu mai sunt o noutate. Firme ca zopa.com sau comunitae.com oferă platforme prin intermediul cărora oricine poate investi economiile personale în împrumuturi pe care alţii le necesită, obţinând un bneficiu sub formă de dobândă.

Crowfunding-ul este o altă metodă de a strânge bani, bazată pe  aportul particularilor pentru realizarea de proiecte. Gruparea politică Podemos se finanţează prin acest instrument de colaborare și Kickstarter este cea mai cunoscută platformă în domeniu.

Ceea ce ne interesează pe noi, ca străini în Spania şi în orice ţară din zona euro şi ca utilizatori ai unei monede diferite de euro, este cum să transferăm euro sau altă monedă între Spania şi România, la cel mai bun preţ posibil. Băncile cer comisioane mari şi, în acelaşi timp, iau o mare parte din schimbul de valutar. Dar lucrurile s-au schimbat. Pentru a acoperi acest serviciu de schimb valutar, au apărut cei care fac concurenţă băncilor.

Cea mai cunoscută, în prezent cu un mare număr de utilizatori, particulari şi firme, este Transferwise.  Este, fără nicio îndoială, serviciul cel mai folosit, de exemplu, de imigranţii din Marea Britanie.

transferwise

Transferwise ne ajută, printr-o pagină web foarte uşor de folosit, să transferăm economiile noastre în euro şi să le transformăm în lei cu un comision de 0,5% (orice bancă percepe o taxă de +5%), cu cel mai competitiv schimb valutar posibil. Astfel, reuşim nu să câştigăm mai mulţi bani cu conversia, ci să nu pierdem putere de cumpărare, cum se întâmplă dacă apelăm la bănci.

În mod evident, Transferwise este o înregistrată şi oferă securitatea pe care o prezintă orice bancă clasică.

Pentru a putea transfera euro sau altă monedă, e suficient să ne înregistrăm pe pagina web, să introducem datele noastre şi să ordonăm un transfer. Acesta se poate face în doua feluri:

1. Folosind cardul de debit.

Transferwise va face operaţiunea şi banii vor fi luaţi din contul asociat cardului tău.

Trebuie să ţii cont că unele bănci impun o limită privind extragerile sau transferul, astfel încât dacă suma pe care doreşti să o transferi depăşeşte limita respectivă, banca poate respinge operaţiunea.

Banii vor fi transformaţi în moneda dorită şi transferaţi în contul de destinaţie.

2. Transferând din contul tău suma dorită într-un cont Transferwise. Imediat, Transferwise va realiza conversia monedei şi va efectua transferul în contul de destinaţie.

2.1.1. Dacă faci transferul din Marea Britanie, această operaţiune nu presupune nici un cost, deoarece transferurile interbancare sunt gratuite şi Transferwise are contul la Barclays.

2.1.2. Dacă faci transferul dintr-un cont deschis în Spania, transferul trebuie realizat într-un cont din Estonia. În acest caz, este posibil ca banca ta să îţi aplice un comision pentru această operaţiune, dar nu şi pentru conversia valutară.

Foloseşte calculatorul pentru a vedea cât economiseşti faţă de bancă şi care va fi suma totală pe care o vei primi după realizarea transferului.

Dacă ai vreo problemă cu transferul, poţi contacta direct Transferwise prin “live chat” sau prin email.

transferwise