Iniţiatorul reformei este partidul catalan Convergencia i Unio, care propune ca termene maxime de plată perioada de 60 de zile pentru firme şi de 30 de zile pentru administraţia publică şi de asemenea interzicerea amânării plăţilor de comun acord fără aplicarea unei dobânzi.

Actuala criza economică a provocat în Spania un număr foarte mare de facturi şi contracte neonorate. Din cauza lipsei creditului şi a lichidităţii, deseori cei mai mari rău-platnici sunt chiar instituţii ale administraţiie, mai ales primăriile.

În consecinţă, valul de neplăţi a provocat foarte multe falimentări în rândul firmelor mici şi mijlocii şi mai ales în rândul persoanelor fizice autorizate. De aceea, Congresul va dezbate în sfârşit o reformă a legii privind rău-platnicii prin care se va încerca reducerea timpului de plată a facturilor către furnizori.

Discuţiile premergătoare acestei dezbateri parlamentare arată că se doreşte stabilirea unei perioade „tranzitorii” de adaptare de 45 de zile pentru administraţia publică, în 2010 şi de 40 de zile în 2011, măsură urmând să devină efectivă prin 2013.

Potrivit CiU aplicarea acestei reforme ar produce o economie de 10,5 miliarde de euro sub forma dobânzilor care s-ar elimina. Principala categorie afectată este cea a persoanelor fizice autorizate despre care se preconizează că anul acest, prin mărirea TVA-ului, cel puţin 100 de mii vor dispărea.