Al doilea vicepreședinte și ministrul muncii și economiei sociale , Yolanda Díaz a prezidat întâlnirea trilaterală cu omologii săi, ministrul Muncii italian, Andrea Orlando, și ministrul portughez, Ana Mendes, în care cele trei țări și-au unit forțele pentru a apăra mai multe măsuri de protecție socială în fața crizei care poate apărea în urma războiului din Ucraina. Întâlnirea a avut loc la sediul ministerial, încadrată în ziua comemorativă a celei de-a zecea aniversări a Legii economiei sociale, organizată de Confederația Spaniolă de Afaceri a Economiei Sociale (CEPES) la Muzeul Reina Sofía din Madrid.

„Avem o convingere: că Europa socială, acum că suferim de pe urma războiului din Ucraina, are mai mult sens ca niciodată. Cele trei țări lucrează pentru a aborda solutii integrale si care au acel mir în cadrul Uniunii Europene”, a spus vicepreședintele secund.

„Mai multă Europă socială ca niciodată”, a fost formula oferită de Díaz, care în cadrul întâlnirii a întocmit planuri comune de acţiune cu ministerele Muncii din Italia şi Portugalia. „Să nu existe tentația de a reveni la regulile care au provocat suferință în Europa. Astăzi trebuie să protejăm țesutul productiv, locurile de muncă și salariile. Efectele războiului pot aduce dezechilibre în cele trei țări și trebuie să facem un efort pentru atenuarea acestor efecte”. După cum a subliniat Díaz, această criză „nu poate spori inegalitățile pe care le avem deja.” prețul energiei și lucrăm la aceasta rapid și urgent” din partea Guvernului, a amintit Díaz, referindu-se la faptul că „această Europă socială”. trebuie să pună în centru valoarea drepturilor omului, pentru a ajuta la atenuarea dramei umanitare” .

În plus, vicepreședintele secund a cerut apărarea egalității de gen, în toate măsurile adoptate, printre care a evidențiat activarea Mecanismului de Alertă Socială Europeană, reformularea inițiativei SURE și a directivei europene privind salariul minim. „Nu putem ieși din această situație cauzată de războiul lui Putin mai săraci”, a spus Díaz, care și-a încheiat discursul cu un apel „la pace și la încheierea războiului”.

Coeziunea socială Ministrul italian al Muncii, Andrea Orlando, a subliniat ponderea Economiei Sociale, tot într-un context războinic precum cel actual. „Agenda economiei sociale este și mai de actualitate, din cauza agravării crizei pe care o va produce războiul, și necesită răspunsuri comune, și în domeniul bugetar”, a spus Orlando, care s-a referit și la importanța Pilonului Social. European. „O Europă în care se discută mai întâi regulile economice și apoi se văd consecințele sociale nu poate funcționa. Europa nu funcționează dacă discutăm doar reguli economice, ci reguli comune care urmăresc coeziunea socială și o agendă comună în fața acestei crize.” .

La rândul ei, ministrul portughez Ana Mendes s-a referit și la agenda comună de lucru în jurul Economiei Sociale, „care trebuie să fie în centru. a redresării economice europene” și importanța acestui model, precum și capacitatea sa de „mobilizare comună unită, care este ceea ce avem nevoie în acest moment”. Mendes a reamintit angajamentele Summit-ului de la Oporto, care exprimă răspunsul european comun la provocările crizei, și a făcut aluzie la „angajamentul social în jurul valorilor europene: un răspuns colectiv și de susținere în ceea ce privește domeniul energetic, securitatea alimentară. și provocarea umanitară a refugiaților în timpul acestui război”.

A zecea aniversare a Legii economiei socialeMendes și Orlando au mai participat la actul de comemorare a zece ani de la Legea 5/33 a Economiei Sociale care a avut loc la Muzeul Reina Sofia și care a beneficiat, printre altele, de sprijinul secretarului de stat francez pentru economie socială, Olivia Grégorie, pe lângă intervenția sa prin telematică.

Evenimentul, organizat de Confederația Spaniolă de Afaceri a Economiei Sociale (CEPES), a evidențiat această lege ca un reper clar pentru creșterea și dezvoltarea sectorul.

„Acest standard, de pionierat în întreaga Europă, a oferit Economiei Sociale de organizare, recunoaștere instituțională și o mai mare securitate juridică, a ajuns să recunoască și traiectoria istorică a unei întregi mișcări de oameni care au căutat, în asociere și ajutor reciproc, o modalitate de a-și genera propria și ocuparea forței de muncă, propria companie”, a explicat vicepreședintele, care a fost însoțit la eveniment de secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă, Joaquín Pérez Rey, și de directorul general pentru muncă independentă, economie socială și responsabilitate socială corporativă, Maravillas Espín.

Referent al economiei socialeImplementarea progresivă în ultimul deceniu a acestui model de producție, care a fost lăudat de autoritățile europene prezente la evenimentul masiv, a făcut ca sectorul să aibă mai mult de 43.00 se iau în considerare companiile și Spania un reper în această materie la nivel internaţional. Economia socială constituie în prezent 10% din PIB, ceea ce se traduce în 2,3 milioane de locuri de muncă directe și indirecte.

„Avansul Economiei Sociale este o garanție a progresului durabil, atașat teritoriului, care elimină inegalitățile și generează bogăție și oportunități pentru toți și toți în mod egal „, a subliniat vicepreședintele Díaz, care a ținut să evidențieze puterea și rezistența sectorului în perioada pandemiei, întrucât a înregistrat mai puține pierderi de locuri de muncă.

Sursa: Guvernul Spaniei – Díaz apără alături de omologii săi din Italia și Portugalia un răspuns mai social la războiul din Ucraina