Ultimele discuţii dintre Guvernul Spaniei şi partidele din opoziţie pentru a ajunge la un pact anticriză au scos la lumină o serie dintre măsurile economice pregătite pentru atenuarea efectelor crizei. Ministrul de Economie, Elena Salgado, a precizat recent că Institutul de Credit Oficial (ICO) va oferi credite de până la 200 de mii de euro tuturor firmelor solvente, fără condiţii adiţionale.

De asemenea, Elena Salgado a anunţat că Guvernul pregăteşte restructurări în sectorul public unde se vor reduce posturi de conducere şi se vor comasa diverse instituţii. Acest plan de restructurare în domeniul public se va face cunoscut în luna aprilie.

O altă reformă pregătită de Guvern se referă la aplicarea unei reduceri de 8 % la reformele de reabilitare a locuinţelor, ocazie prin care, crede guvernul, cetăţenii vor putea să-şi renoveze locuinţele, cartierele şi unii muncitori din construcţii îşi vor găsi de lucru. Salgado a reamintit că în construcţii s-au produs aproximativ 1 milion de şomeri, persoane care nu au formarea necesară ca să schimbe domeniul şi în condiţiile în care necesitatea de noi locuinţe este acoperită pentru următorii 30 de ani.

Acestea sunt câteva dintre măsurile prezentate de guvern partidelor politice în cadrul discuţiilor purtate pentru încheierea unui pact naţional anticriză. În acest sens, Elena Salgado a precizat că Guvernul are două obiective clare: „crearea imediată a locurilor de muncă şi asigurarea finanţării prin credite a întreprinderilor mici şi mijlocii”.