O româncă din Țara Bascilor a câștigat în instanță după ce l-a dat în judecată pe paznicul unui magazin din Bilbao, care a acuzat-o de furt și care a controlat-o până la piele.

Scena s-a produs anul trecut în orașul Bilbao, când femeia, în vârstă de 52 de ani, a intrat într-un magazin de articole sportive din oraș ca să-și cumpere un pantalon de sport, la fel ca cel pe care-l avea pe ea și care era vizibil uzat.

Constanța se afla împreună cu José, un bătrân spaniol, în vârstă de 78 de ani, în scaun cu rotile, de care ea avea grijă la solicitarea familiei acestuia.

Românca povestește pentru presa locală din Țara Bascilor cum a luat din raft două perechi de pataloni ca să le probeze și a fost oprită de un paznic, care i-a cerut imediat să-l acompanieze într-o cameră din spatele magazinului.

Paznicul, angajat al unei firme de securitate privată, a acuzat-o pe româncă de furt și cu toate că femeia i-a arătat că nu a luat nimic și că pantalonii pe care-i purta erau uzați, acesta a insitat să-și dea hainele jos, până când românca s-a dezbrăcat și a rămas în lenjerie intimă.

Am rămas dezbrăcată și umilită. Eram în chiloți și în sutien în fața unui bărbat. Nici măcar nu era o femeie care să mă controleze. Dar ceea ce este mai grav este faptul că putea să vadă că nu mințeam nefiind nevoie să mă facă să trec prin așa ceva. Cred că a influențat faptul că sunt româncă”, mărturisește Constanța pentru ziarul El Correo.

La scurt timp după aceea, unul dintre nepoții bătrânului a bătut la ușă și a protestat față de tratamentul la care a fost supusă Constanța, despre care spune că are o părere foarte bună și că este o persoană de încredere.

Cu ajutorul familiei, Constanța a depus o plângere și a apelat la asociația SOS Racismo ca să-l dea în judecată pe paznic.

Româncă mărturisește că s-a simțit atât de umilită încât nu și-a putut reveni din șoc săptămâni la rând.

Din fericire, femeia a reușit să câștige procesul, iar paznicul a fost condamnat să plătească o amendă de 90 de euro, pentru 15 zile a câte 6 euro sub formă de despăgubire pentru daunele morale provocate.

Banii nu sunt de ajuns nici ca să acopere cheltuiala de a se deplasa la proces, dar cel puțin decizia emisă de justiția spaniolă îi dă dreptate româncei care a trecut printr-o situație inacceptabilă.