Sute de români au petrecut şi anul acesta, duminica de Paşti la iarbă verde. Ca şi în anii trecuţi, Asociaţia Casa de Rumania de España s-a implicat în organizarea Sărbătorii Religioase din Getafe şi Aranjuez, dar şi a Sărbătorii de Paşti… la iarbă verde. Românii s-au bucurat de vremea frumoasă de afară şi au petrecut Paştele în aer liber, cu ouă vopsite, cozonac, friptură de miel, cu mici, grătare, bere şi vin. Cu toţii au montat terenul de volei şi s-au întrecut pe echipe. Pe bănci, mese de voiaj sau pe patură s-au întrecut în jocuri de table, cărţi sau remy. Muzica s-a auzit fără încetare de la ora 14 la 20 în Aranjuez şi de la ora 15 la 20.30 în Getafe, cei doi dj Cezar şi Alex încercând din răsputeri să facă faţă cererii şi gusturilor fiecăruia.

 

La sărbătoarea din Getafe au fost prezente, printre oficialităţi, doamna Carmen Duque – consilier de Educaţie şi Imigraţie şi doamna Domitilla Alvarez – şeful Planului de Imigraţie din cadrul primăriei. La 40 de kilometri, în Aranjuez oficialităţile au fost prezente şi reprezentate ca şi în seara Învierii de primarul oraşului domnul Jesus Dionisio Ballestero şi de consilierul de Imigraţie doamna Montserrat Garcia. Toţi invitaţii au degustat bunătăţile pe care româncele le-au pregătit cu drag pentru această zi sfîntă.

Primarul Aranjuezului a venit cu gândul să stea doar 10 minute, dar după ce a gustat din pălinca noastră s-a încins la dans şi la sarmale plecând abia după mai bine de o oră jumătate. Vorbind de sarmale, doamna Suzana cu trupa ei de femei a pregătit peste 2000 de bucăţi pentru oaspeţii veniţi. Ouăle vopsite au fost cu sutele şi mititeii la fel. Doamna profesoară Odarca a venit cu surpriza serii, când pe scenă a apărut grupul de dansuri pregătit de domnia sa.

Grupul de dansatori “Moroşenii” a încântat publicul prezent cu dansuri din toate zonele ţării. Cel mai mic component al grupului are 4 ani iar cel mai “vârstnic” 14 ani. “Ne-am săturat să stăm în casă, foarte bună ideea de a petrece la iarbă verde şi de a fi cît mai mulţi români împreună, oraşul este mic iar noi nici nu ne cunoaştem, ba cînd auzim vorbindu-se româneşte în jur mulţi dintre noi începem să vorbim în spaniolă. De ce? Din multe motive”, mărturiseşte Mirela.

La rândul său, primarul din Aranjuez recunoaşte că “pentru mine sunteţi o mare necunoscută, acest tip de eveniment ne ajută să ne cunoaştem şi să ne apropiem unul de celălalt. Din punctul meu de vedere, am spus-o şi aseară (n.n. La Slujba de Înviere) acesta este un moment istoric pentru comunitatea voastră dar şi pentru Aranjuez şi nu exagerez cu nimic cînd spun aceasta”. În consecinţă, asociaţia Casa de Rumania de Espana, prin preşedintele Valentin Potrivitu a promis autorităţilor şi celor prezenţi că va organiza un nou eveniment de acest tip în foarte scurt timp, atât în Getafe cât şi în Aranjuez. Aşteptăm invitaţia şi promitem că vom fi prezenţi. (Casa de Rumania de España)