Cei mai mulţi dintre străinii care se stabilesc în Aragon locuiesc în apartamente închiriate şi primul lucru pe care-l fac când ajung aici este să-şi cumpere un telefon cu care să poată suna în ţara de origine. Acestea sunt câteva din caracteristicile la sosire ale majorităţii străinilor potrivit unui studiu realizat de Guvernul din Aragon.

Cercetarea iniţiată de autorităţile din regiune a urmărit cunoaşterea necesităţilor străinilor şi implementarea politicilor publice de integrare.

Directorul general al Departamentului de Consum din cadrul guvernului regional, Francisco Catalán, şi directorul general de Imigraţie, Pedro Coduras, au prezentat recent rezultatele acestui studiu în cadrul căruia au fost culese opiniile a 600 de imigranţi care provin din Columbia, România, Senegal, Marruecos, Ecuador, China şi Republica Dominicană.

Primele cumpărături pe care le fac imigranţii la sosire în afară de mâncare şi haine este telefonul mobil cu care doresc să fie uşor de localizat în cazul apariţiei vreunei oferte de muncă.

Peste 60 % dintre imigranţi au telefon fix, cu 20% mai puţini decât spaniolii din Aragon, dar 38 % dintre ei preferă să cominice cu familiile de pa „locutorii„. Într-o măsură mai mică, imigranţii cumpără şi electrodomestice, mobilă, autovehicule şi calculatoare, potrivit studiului citat de oficialii guvernului aragones.

Aproape 80% dintre străini locuiesc în chirie şi 13 % deţin o proprietate pentru care plătesc rate, dar pe care o închiriază pe camere pentru a face faţă cheltuielilor.

Transportul urban este cel mai utilizat mijloc de transport, urmat fiind de maşina particulară de mâna a doua şi de bicicletă.

Mai bine de jumătate dintre cei intervievaţi, 52%, trimite bani rudelor şi majoritatea (67%) intenţionează să se întoarcă acasă.

Studiul realizat la solicitarea autorităţilor reflectă diversitatea culturală care există în regiune, fapt care se observă şi în consum. De asemenea, în comparaţie cu locuitorii autohtoni obiceiurile de consum ale imigranţilor nu sunt foarte diferite.

De asemenea, prezenţa comerţului etnic a crescut în ultimii ani în Aragon şi aceste magazine oferă în pricipiu servicii pentru străini pentru că doar aici se găsesc unele produse aduse din ţările de origine.