Presedintele guvernului Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat in cadrul reuniunii comitetului de conducere a Partidului Socialist ca nu va mai candida la un nou mandat la alegerile din 2012.

Jose Luis Rodriguez Zapatero a spus foarte clar ca asa cum credea in urma cu 7 ani, „doua legislaturi sunt suficiente pentru tara”, atat din punct de vedere politic, cat si din perspectiva familiei sale. In discursul sau, premierul a incercat sa explice perioada dificila prin care trece partidul in sondaje, justificand-o prin faptul ca s-au facut eforturi de a schimba modelul productiv al Spaniei si ca, in conditiile actuale de criza, aceste rezultate bune se vad deja.

Prin acest comunicat, Zapatero iese practic din viata politica de prim plan a PSOE si lasa loc unui nou candidat, care se va desemna in urma unor alegeri primare, in interiorul partidului. Premierul si-a incheiat discursul cu multumiri si indemnuri: „Colegi la munca! Guvernul sa guverneze si candidatii sa-si apere programul electoral! Multumesc!”.