Vicepreședintele a avut o întâlnire cu miniștrii Muncii din Argentina, Columbia și Honduras Díaz a exprimat nevoia de a consolida alianțele progresive cu o Internațională a Muncii și apărarea unei Carte globale a drepturilor muncii pentru a proteja drepturile muncitorilor. „Este necesară o nouă internațională a muncii, cu țările ibero-americane în prim-plan, care să pună accentul pe politicile de egalitate și diversitate sau pe digitalizarea cu drepturi”, a asigurat vicepreședintele. Cu toții au convenit asupra necesității unor politici publice de muncă care să promoveze egalitatea și care să ia în considerare protecția mediului, precum și apărarea drepturilor lucrătorilor în fața progreselor tehnologice. Vicepreședintele II și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a susținut astăzi o întâlnire a miniștrilor ibero-americani ai Muncii la Madrid în care au discutat despre progresele înregistrate și provocările care trebuie să fie confruntate într-un context de mari transformări în lumea socio-muncă.

Ministrul Muncii, Ocupării Forței de Muncă și Securității Sociale din Argentina, Raquel Cecilia Kismer, împreună cu omologii săi din Columbia, Gloria Inés Ramírez Ríos, și din Honduras, Sarahí Cerna, l-au însoțit pe vicepreședintele Díaz la această întâlnire, în cadrul căreia s-au întâlnit După analizarea problemelor precum egalitatea de gen, apărarea drepturilor muncii dintr-o abordare incluzivă, ferm angajată în nediscriminare, precum și apărarea muncii decente, ele reprezintă piloni esențiali pentru adaptarea piețelor muncii la provocările care urmează. viitor și care presupun mari tranziții precum cea ecologică și cea digitală.

Díaz a explicat că cele patru țări au în comun faptul că au luat măsuri pentru a se îndrepta către o Ibero-Americă mai integrată, mai socială, mai ecologică, mai feministă și democratică la locul de muncă. „Provocările lumii de astăzi fac necesară o nouă internațională a muncii, cu țările din Ibero-America în prim-plan, care pune accentul pe politicile de egalitate și diversitate sau pe digitalizarea cu drepturi”, a spus vicepreședintele, care și-a arătat intenția. pentru a fixa acest angajament într-o Cartă globală a drepturilor muncii, care articulează și protejează protecția lucrătorilor.

De aceea, a fost consolidată cooperarea în materie socio-laborală cu țările continentului american și au fost lansate două rețele ibero-americane pentru a spori colaborarea dintre Serviciile Publice de Ocupare și Inspecțiile Muncii. În plus, au fost semnate acorduri cu Columbia, Brazilia sau Mexic și s-a intensificat cooperarea cu Argentina, Honduras sau Chile.

Cu măsuri precum creșterea salariului minim interprofesional, o mai mare protecție a bunăstării, precum și o mai mare și mai bună protecție a drepturilor muncii, cei patru miniștri au promovat progresul în țările lor către o piață a muncii care va fi inevitabil marcată de schimbările climatice. și progresele tehnologice.

De asemenea, toți au susținut includerea perspectivei de mediu în negocierile cu agenții sociali, promovarea negocierilor colective ecologice, pentru a face față urgenței climatice fără a submina drepturile lucrătorilor.

În acest sens, vicepreședintele a declarat că și-ar dori să se confrunte cu schimbările climatice în timp ce ne-am luptat pentru a face față crizei economice și sociale generate de pandemie prin crearea de locuri de muncă verzi, extinderea drepturilor sociale și protejarea celor care au cea mai mare nevoie. „Am făcut-o în fața celei mai grave pandemii dintr-un secol, am făcut-o în fața consecințelor războiului din Ucraina și o vom face împotriva crizei climatice”, a insistat Díaz.

Progresul tehnologic poate deveni și o sabie cu două tăișuri dacă ajunge să favorizeze lacune, discriminări sau inegalități, motiv pentru care miniștrii au apărat adoptarea unor măsuri de reglementare care să nu precareze lucrătorii.

Vicepreședintele Díaz a dat ca exemplu în acest sens ceea ce se numește legea Rider, care presupune existența unei relații de muncă între persoanele dedicate distribuției și platformele digitale care îi angajează.

„Inteligenta artificiala si algoritmii trebuie sa fie in slujba oamenilor muncii si, in cele din urma, tehnologia trebuie sa fie un instrument in mainile oamenilor si nu invers”, a insistat vicepresedintele.


Sursa: Yolanda Díaz și miniștrii Muncii din America Latină pledează pentru o Internațională a Muncii care să apere o Carte globală a drepturilor muncii