#Madrid –

Comunitatea Madrid va contesta la Curtea Națională Ordinul comunicat al ministrului sănătății, Mónica García, la începutul anului, și care a stabilit măsuri pentru creșterea infecțiilor respiratorii acute, inclusiv utilizarea obligatorie a măștilor în asistența medicală. facilitati (spitale si centre de asistenta primara). Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a informat astăzi Consiliul de Guvern cu privire la încredințarea acestei proceduri legale către Procuratura Generală a Comunității Madrid pentru a formula un recurs contencios-administrativ.

Această acțiune a Guvernului regional coincide cu publicarea în Monitorul Oficial al Comunității Madrid (BOCM), astăzi, a Ordinului Ministerului Sănătății prin care se reduce la recomandată utilizarea acestui element de protecție în spitale și centre de sănătate. Măsura este adoptată datorită îmbunătățirii în regiune, iar pentru a doua săptămână consecutiv, a datelor de incidență a gripei, COVID și a altor boli respiratorii.

Executivul regional face apel la Curtea Națională, fundamental, din două motive. Prima este că înțelege că guvernul central și-a luat inițiativa fără acordul necesar al Comunităților Autonome, de asemenea membri ai Consiliului Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate (CISNS). Acest lucru nu s-a întâmplat nici în fazele cele mai dure ale pandemiei de COVID-19 și este o cerință impusă de Legea de Stat 16/2003 privind Coeziunea și Calitatea Sistemului Național de Sănătate. Astfel, la 48 de ore de la Plenul CISNS, care a avut loc pe 8 ianuarie, ministrul Sănătății și-a emis Ordinul comunicat.

Pe de altă parte, Guvernul regional consideră că situația de urgență pe care o pretindea Ministerul Sănătății nu a existat: Ordinul în sine nu face referire la o situație epidemiologică diferită în ceea ce privește infecțiile respiratorii acute față de cele din anii precedenți, nici în mortalitate.nici la internari in spital.

În plus, Comunitatea Madrid consideră că, dacă situația ar fi fost de acest calibru alarmant, Ordinul ar fi putut fi emis în aceeași zi, 4 ianuarie. Regia autonomă susține că această calificare acționează doar pentru a justifica o măsură de o asemenea amploare fără a lua în considerare miniștrii Sănătății din comunitățile autonome respective.

Alte proceduri judiciare

Acest recurs se adaugă la diferențele existente între Comunitatea Madrid și Ministerul Sănătății din cauza utilizării neregulate a declarației de acțiuni coordonate din acest departament guvernamental. De altfel, două proceduri judiciare depuse de Guvernul Comunității Madrid în fața Tribunalului Național împotriva a două Ordine comunicate de Ministerul Sănătății în perioada pandemiei de COVID sunt în curs de pronunțare.

Unul tratează legalitatea regulamentului care a aprobat Declarația de acțiuni coordonate în sănătate publică pentru COVID-19 în septembrie 2020. A implicat restricții de mobilitate în municipalitățile cu peste 100.000 de locuitori din regiune, inclusiv în orașul Madrid.

Cu al doilea recurs, Comunitatea Madrid a contestat Ordinul Comunicat în martie 2021 și care a dus la închiderea perimetrului în majoritatea autonomiilor, inclusiv Madrid, în timpul Podului San José și al Paștelui.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea face apel la Judecătoria Națională Ordinul Ministerului Sănătății de la începutul anului care a făcut ca masca să fie obligatorie în centrele de sănătate