Guvernul socialist din Spania ar vrea sa renunte la restrictiile impuse romanilor si socialistii „fac eforturi ca aceste restrictii temporare sa fie ridicate„, precizeaza presedintele PSD, Victor Ponta, la Madrid.

Liderul PSD a participat la Conferinta liderilor progresisti de la Madrid si a avut o intalnire cu premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, caruia i-a inmanat o lista cu problemele romanilor din Spania, printre care si cea a restrictiilor pe piata muncii.

Victor Ponta a precizat la finalul intalnirii ca nu a primit angajamente clare din partea lui Zapatero privind restrictiile aplicate romanilor, dar ca „se fac eforturi” pentru ridicarea acestora. „Nu am cerut o data, era greu sa primesc angajamente. Sunt liderul opozitiei, poate ca discutiile oficiale ar fi trebuit purtate cu premierul Romaniei„, a spus Ponta.

Guvernul spaniol a impus de la 22 iulie o serie de restrictii pentru romani pe piata muncii care ii afecteaza aproape pe jumatate dintre cei 900 de mii de romani din Spania.Cel putin pana in decembrie 2012, romanii care nu erau nici someri inregistrati la INEM si nici angajati trebuie sa solicite un permis de munca daca vor sa se angajeze in Spania.

Exceptie de la aceasta norma fac „autonomii” (PFA) si copiii si sotul sau sotia celui care detine dreptul de munca in Spania. Recent, Guvernul Romaniei a inaugurat si o linie telefonica verde prin care se pot obtine informatii despre aplicarea restrictiilor din Spania.