În sudul orașului Valencia, la numai câțiva kilometri, se găsește un complex natural format dintr-o zonă litorală, un lac și câmpuri de orez. Parcul litoral Pinedo-Saler dispune, între altele, de o foarte lungă pistă pentru bicicliști, o plajă imensă și liniștită, fiind o zonă nelocuită cu o splendidă panoramă, de la depărtare, a portului comercial din Valencia.

De pe plajă, privind spre interior se pot vedea dunele  de nisip ale unui spațiu natural protejat din jurul lacului Albufera. Lacul, la origine constituit prin închiderea unui golf, este despărțit de mare printr-o fâșie de litoral, La Devesa de El Saler, de circa 1 kilometru. Apa lacului, ca urmare a închiderii legăturii cu marea, a suferit un proces de desalinizare naturală și acum este dulce. Este cel mai mare lac din Peninsula Iberică. Comunică totuși cu marea prin trei canale cu ajutorul cărora se controlează nivelul apei în lac și se permite inundarea celor 18.000 de hectare limitrofe care sunt destinate cultivării de orez, zonă numită La Marjal de la Albufera. Plaja, vegetația din la Devesa formată din circa 800 de specii de plante și dunele de nisip, luciul lacului și câmpurile de orez din La Marjal, toate în același loc formează un ecosistem divers și plin de contraste.

Una dintre cele mai cunoscute localități din cadrul acestui parc este El Palmar, pe malul lacului, fiind și cea mai veche localitate de pescari din această zonă. În actualitate este un sat turistic cum sunt și Saler sau Pinedo, acestea din urmă pe malul mării. Există nenumărate restaurante în aceste localități, și cu toate acestea la sfârșit de săptămână sau în zilele de sărbătoare este mai bine să rezervi locurile. Meniul este compus în principal din mâncăruri pe bază de orez cum ar fi desigur paella valenciană sau orezul cu homar și pește și fructe de mare. În El Palmar, de exemplu, se mănâncă foarte bine și la prețuri acceptabile în restaurantul Bon Aire.

În ultima sâmbătă a fiecărei luni se organizează excursii ghidate gratuite de circa 2 ore prin Parcul Natural Albufera cu ghizi de la administrația parcului. Pentru a confirma participarea și a fi la curent cu locul de întâlnire, ora și tematica fiecărei excursii o puteți face prin intermediul paginii „Parc Natural de l’Albufera de Valencia” din Facebook de la adresa: http://www.facebook.com/pages/Parc-Natural-de-lAlbufera-de-Valencia/40442714295