Guvernul Comunității Valenciene va pune în aplicare un plan de măsuri pentru relansarea economică a regiunii. Deocamdată, bugetul Comunității pe anul viitor a luat în calcul o scădere a veniturilor în condițiile în care se prevede o creștere a cheltuielilor sociale. Cum orașul Valencia, ca și Madridul, potrivit legii nu se mai poate împrumuta deoarece datoria publică depășește 75% din venituri, nu-i rămâne altă soluție pentru a-și susține dezvoltarea decît inovația.

În acest context a fost concepută o Strategie Industrială Valenciană aplicabilă în perioada 2010-2015. Guvernul local va investi în acest plan de relansare industrială 1.100 de milioane de euro. Strategia este un ansamblu de politici care vor redefini industria valenciană prin creșterea nivelului tehnologic, a competivității și diversificării. Prin acest angajament politic se urmărește să se ofere mediului de afaceri siguranță și încredere în economia locală.

Sunt cinci obiective care au fost avute în vedere. Primul obiectiv se referă la creșterea investițiilor în inovație și tehnologie de la 1,12% din PIB la 2,3%. În acest proiect vor fi atrași și bani din fonduri naționale și europene. Ținând cont de aceasta, în viitor oportunitățile vor crește pentru imigranții cu înaltă pregătire, cel puțin într-o primă fază. Al doilea obiectiv are în vedere incorporarea de personal calificat în întreprinderile valenciene.

Se prevede un necesar de cel puțin 700 de cercetători și tehnologi. Celelalte obiective insistă în aceeași direcție: susținerea întreprinderilor inovatoare pentru a ajunge la o dublare a cifrei acestora, sporirea diversificării industriale prin încurajarea apariției de întreprinderi cu noi tipuri de activități și creșterea nivelului tehnologic al exporturilor. Aceste măsuri vor fi complementare altora cum este consolidarea comerțului de proximitate care reprezintă 13% din PIB-ul valencian sau investițiile în refacerea și îmbunătățirea clădirilor, ceea ce reprezintă o mînă întinsă sectorului construcțiilor a cărui prăbușire a afectat cel mai mult economia regiunii.