Autorităţile valenciene precizează că în regiune imigraţia se află în continuă creştere şi că Guvernul Spaniei a decis să reducă bugetul acordat integrării imigranţilor. Ministrul regional al Imigraţiei, Rafael Blasco, a declarat că până acum nu s-au difuzat informaţii clare cu privire la aceste reduceri de buget, dar se vorbeşte de o scădere de 50 %.

Acest guvern care se declară socialist pare să se separe din ce în ce mai mult de problemele populaţiei imigrante. Lipsa bugetelor periclitează funcţionarea serviciilor municipale„, a declarat Rafael Blasco. În acest sens, ministrul valencian a solicitat ministrului Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, „să clarifice cu ce buget va rămâne fiecare regiune în ceea ce priveşte Fondul de Sprijin pentru Integrarea Imigranţilor„.

Anul trecut, Ministerul Muncii şi Imigraţiei a acordat la nivel naţional un buget de 221 de milioane de euro, dar în acest an, „acest fond se va reduce la 118 milioane de euro şi guvernele autonome nu cunosc încă ce parte vor avea fiecare„.

La această reducere, autorităţile valenciene se plâng şi din cauza faptului că Guvernul a decis să-i excludă din programele de integrare, în mod progresiv, pe români şi pe bulgari, datorită statutului lor de cetăţeni europeni. În regiune trăiesc peste 137 de mii de români, iar numărul total al imigranţilor se ridică la 889.340.