Autorităţile spaniole au arestat 56 de români şi 2 spanioli care formau o bandă de hoţi de cupru, care a sustras până acum o cantitate importantă de cabluri din acest metal.

Garda Civilă spaniolă a confiscat 350 de tone de cupru în valoare de 1,5 milioane de euro, pe care banda îl vindea în Spania sau în străinătate, în China. Investigaţiile poliţiei au început în urmă cu câteva luni şi s-au finalizat recent cu arestări în masă. Operaţiunea s-a numit „Dacia” şi s-a desfăşurat în mai multe localităţi din regiunea Valenciei.

Garda Civilă a precizat că organizaţia hoţilor de cupru era foarte bine structurată şi se ocupa cu sustragerea cablurilor de cupru de la instalaţiile de irigaţii sau de la instalaţiile electrice. Pagubele comise de hoţii de cupru sunt foarte mari şi până acum autorităţile au identificat 50 de furturi ai căror autori sunt membrii acestui grup. Beneficiile erau importante, mai ales că, potrivit poliţiei, şeful grupării ar fi câştigat în ultimele două luni peste 80 de mii de euro din vânzarea cuprului furat.

În urma controalelor efectuate la domiciliile arestaţilor, anchetatorii au găsit diverse obiecte electronice şi echipamente, care au fost expuse la sediul Gărzii Civile din localitatea Ribarroja del Turia (Valencia), pentru recunoaşterea lor de către proprietarii păgubiţi.