În data de 14.11.022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a admis propunerea procurorului de caz, dispunând cercetarea în stare de arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile a unui bărbat cu dublă cetăţenie, româno-moldoveană, pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă și folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

Reamintim că, în urma activităților de urmărire penală efectuate de polițiști de frontieră din cadrul I.G.P.F. şi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, bărbatul a fost prins în flagrant, în data 12.11.2022, pe raza județului Cluj, cu un transport de 600.000 de pachete cu țigarete (12 milioane de țigarete), netimbrate. În urma verificării documentelor folosite pentru a justifica tranzitul de mărfuri, a rezultat că au fost folosite înscrisuri referitoare la ale bunuri decât cele transportate în realitate.

De asemenea, în cauză s-a reținut faptul că, în luna octombrie 2022, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat specializat în introducerea și distribuirea pe teritoriul României a unor însemnate cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, cu eludarea formalităților vamale impuse pentru indigenizarea acestora, cu eludarea plății taxelor vamale, a accizei și a taxei pe valoare adăugată exigibile pentru astfel de bunuri. 

Cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din frontieră din cadrul I.G.P.F. și I.T.P.F. Iași.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: UPDATE: Bărbat cu dublă cetăţenie, cercetat în stare de arest preventiv pentru transportul unui camion  plin cu ţigări de contrabandă