#Spania – Ministerul Universităților condus de ministrul Joan Subirats a publicat un studiu privind contribuția economică a universităților publice spaniole. Studiul, care a fost realizat cu date din 2021, se concentrează pe măsurarea impactului economic direct, indirect și indus al universităților publice asupra economiei spaniole.

Studiul de impact economic a fost realizat cu o abordare tridimensională. În primul rând, calculează impactul direct, adică efectul imediat al universităților asupra economiei prin operațiunile și activitățile lor zilnice. În al doilea rând, impactul indirect, care se referă la impactul universităților asupra economiei derivat din cererea de bunuri și servicii necesare desfășurării activității lor. În sfârșit, evaluează impactul indus, adică impactul generat ca urmare a consumului de bunuri și servicii efectuat de lucrătorii care își datorează locul de muncă existenței universităților spaniole.

Cheltuielile publice și relația cu PIBLegea organică a sistemului universitar recent aprobată stabilește un plan de creștere a cheltuielilor publice pentru învățământul universitar public cu cel puțin 1% din PIB. După cum relevă studiul, universitățile generează un impact total asupra economiei țării de 2,2% din PIB. Aceste date sugerează că universitățile returnează mai mult decât ceea ce este investit în ele, subliniind importanța lor pentru economia spaniolă.

Ministrul Universităților, Joan Subirats, a evidențiat în nenumărate rânduri necesitatea de a lăsa în urmă o eră de subfinanțare a universităților „Acest studiu nu face decât să confirme faptul că acțiunea politică a acestui minister, precum și accentul pe care l-am pus pentru îmbunătățirea finanțării, nu este doar un factor de care vor beneficia universitățile, ci societatea în ansamblu și că am conceput o Lege care merge în direcția bună”.

Universitățile ca pol economic al teritoriuluiPrintre volumul mare de date care reiese din studiu, există una care este deosebit de remarcabilă: pentru fiecare 100 de euro de transferuri publice primite, universitățile spaniole produc 110 de euro din venituri fiscale, subliniind rolul lor ca motor al dezvoltării economice teritoriale. Pe lângă rolul lor fundamental în educație și cercetare, aceste cifre indică faptul că universitățile sunt, de asemenea, profitabile și produc un profit social al cheltuielilor publice investite în ele.

Astfel, pentru fiecare 100 de euro primiți din transferuri de stat și regionale, sistemul universitar public spaniol (SUPE) a generat 505 euro în cifră de afaceri, 293 euro în PIB și 115 euro în venituri salariale. Pentru fiecare 100.000 de euro primite, SUPE a creat/menținut 5,4 locuri de muncă echivalente normă întreagă. Cu alte cuvinte, universitățile publice spaniole joacă un rol central în dezvoltarea educațională, socială și economică a țării.

Angajarea, o problemă centralăPrintre beneficiile generate de activitatea universitară din teritoriu se numără generarea de locuri de muncă. SUPE a contribuit la crearea sau menținerea a 438.926 locuri de muncă echivalent normă întreagă, ceea ce reprezintă 2,41% din totalul populației ocupate. Aceasta include atât angajații direcți ai universității (de exemplu, personalul didactic de cercetare sau personalul de administrație și servicii), cât și locurile de muncă derivate din activitatea acestora (de exemplu, servicii de restaurant și hotel sau cele legate de furnizorii de servicii). din activitatea sa, printre altele). Impactul generat de SUPE aduce beneficii diferitelor sectoare economice: aproximativ 70% din tot impactul este concentrat în alte sectoare decât Educația.

Pe scurt, acest studiu arată că investiția făcută în SUPE contribuie la dezvoltarea țării și produce o restituire către societate a fondurilor publice pe care le primește. Este, așadar, necesară inversarea situației de subfinanțare a universităților publice, nu doar ca modalitate de promovare a formării profesorilor, cercetării și inovării, ci și pentru a contribui la bogăția țării. „Modificările și obiectivele de finanțare stabilite de LOSU sunt pe drumul cel bun”, a spus ministrul.

Mai multe informatii Studiu al impactului economic al sistemului de universități publice spaniole (PDF) Etichete: Economie Angajare Sursa: Guvernul Spaniei – Universitățile publice spaniole înmulțesc cu cinci fiecare euro investit în ele