Spaţiul aerian spaniol a fost blocat începând de vineri seara din cauza absenţei masive a controlorilor aerieni din toată Spania. Guvernul a fost nevoit să decreteze militarizarea aeroporturilor, în timp ce sute de zboruri au fost anulate în prima zi dintr-o vacanţă pe care mulţi călători şi-au pregătit-o cu mult timp înainte.

Aproximativ 330 de mii de călători au fost afectaţi de această grevă mascată a controlorilor, care poartă de mai bine de un an negocieri dure pe marginea tăierilor salariale.
AENA, agenţia care gestionează activitatea aeriană pe aeroporturile spaniole, a anunţat că până la miezul nopţii au fost suspendate 1200 de zboruri şi peste 330 de mii de persoane au fost afectate de acest blocaj istoric al traficului aerian.

În Spania, luni şi miercuri sunt zile libere şi foarte mulţi călători erau pregătiţi să plece în vacanţă. În jurul orei 1, AENA anunţa că o parte dintre controlori se întorc deja la locul de muncă şi că situaţia începe să revină la normal. O mare parte dintre călători au fost reprogramaţi pentru zilele următoare, iar unii au fost cazaţi la hotel de către companiile aeriene.
Între timp, aeroporturile au fost preluate de militari prin decret guvernamental, dar premierul Zapatero aşteaptă un semn din partea controlorilor în vederea deblocării situaţiei.

Ministrul de Dezvoltare, Jose Blanco i-a acuzat pe controlori de „şantaj” şi de „sechestrare a pasagerilor” şi în timp ce ieşeau de la negocieri, câţiva reprezentanţi sindicali ai controlorilor au fost huiduiţi şi înjuraţi de călătorii supăraţi că au pierdut zborul.
La ora 1:30, situaţia începuse să se deblocheze în majoritatea aeroporturilor, mai puţin în Madrid. Între timp, Procuratura Madridului a deschis cercetări în privinţa comiterii unui delict privind traficului aerian de către controlori, care sunt pasibili de pedeapsa cu închisoare până la 8 ani, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.
În jurul orei 2, ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, va oferi o conferinţă de presă cu date noi despre situaţia cauzată de absenţele controlorilor.