Acordul dintre ambele instituții vizează dezvoltarea acțiunilor de formare a deținuților din centrele penitenciare dependente de Administrația Generală a Statului. Acordul valorează mai mult de 4,8 milioane de euro Directorul general al Serviciului Public de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă (SEPE), Gerardo Gutiérrez Ardoy și președintele Entității de Stat Penitenciare Muncă și Formare pentru Ocuparea Forței de Muncă (TPFE), Ángel Luis Ortiz, au reînnoit în această dimineață acordul pentru dezvoltarea formării profesionale pentru persoanele private de libertate.

Evenimentul a avut loc la Centrul Penitenciar La Moraleja (Dueñas, Palencia), unde a fost semnat acordul pentru anul următor, cu o sumă de 4,8 milioane de euro. La vizita la centrul penitenciar și la semnarea ulterioară au participat și subdelegatul Guvernului la Palencia, Ángel Domingo Miguel Gutiérrez; directorul general al TPFE, Ana Belén Ayuso Fernández; directorul adjunct al Politicilor Active de Angajare, Belén Rebollo Moral; directorul provincial al SEPE din Palencia, Jesús Manrique Santamaría; și directorul Centrului Penitenciar La Moraleja, Marta Touya.

Peste două decenii de colaborare

Relația dintre ambele instituții, începută în urmă cu aproape 20 de ani, s-a consolidat în timp, ceea ce ne-a permis să îmbunătățim metodologia, managementul și rezultatele acțiunilor de formare profesională pentru ocuparea forței de muncă desfășurate în cadrul acestei colaborări.

Acordul, care intră în vigoare de la data semnării până la 31 decembrie 2024, se înscrie și în planul de pregătire profesională pentru ocuparea forței de muncă pe care, anual, Unitatea de Muncă Penitenciară de Stat îl pune la dispoziție centrelor penitenciare pentru a promova resocializarea și reintegrarea deținuților. .

Directorul general al Serviciului Public de Stat de Ocupare a Forței de Muncă a subliniat importanța acordului afirmând că „formarea, fără îndoială, este cel mai bun instrument pentru ca persoanele private de libertate să își facă față cu succes reintegrării și este, de asemenea, o investiție finanțată de SEPE care , în termeni sociali, ne ajută să îmbunătățim toți cetățenii.”

Secretarul General al Instituțiilor Penitenciare a mulțumit SEPE pentru angajamentul și colaborarea strânsă, „care reprezintă o contribuție fundamentală pentru ca Administrația Penitenciarului să respecte scopul stabilit în Constituție: asigurarea reintegrării efective a persoanelor private de libertate”.

În cadrul acordului 2022/2023 au fost susținute 196 de cursuri de formare profesională pentru angajare, de care au beneficiat 3.147 de participanți. Dintre acestea, 11,2% erau femei, un procent cu patru puncte mai mare decât cel al populației feminine din închisori.

Specialitățile de formare predate corespund diferitelor familii profesionale. Cele mai programate sunt legate de construcții și lucrări civile, care reunește 24% din acțiuni; securitate și mediu, 20,9%; ospitalitate și turism, 18,9%; industriile alimentare, 18,4%; textile, îmbrăcăminte și piele, 6,1%; iar domeniul agricol, 5,1%. Procentul rămas este alcătuit din formarea legată de alte familii profesionale.

Este important de subliniat că o mare parte a acestor specialități este legată de activitatea productivă care se desfășoară în fiecare centru penitenciar. În acest fel, persoana privată de libertate nu numai că dobândește competențe tehnice în cadrul cursurilor de formare, ci le poate pune în practică și în ateliere productive.


Sursa: Unitatea de Muncă Penitenciară de Stat și SEPE reînnoiesc acordul de pregătire profesională pentru angajare persoanelor private de libertate