„Independenţii” din Parlamentul României vor să înfiinţeze Uniunea Naţională pentru Progresul României, partid care va promova un sistem de valori de stânga, sub culorile socialiştilor europeni.

Noua formaţiune politică  îi va avea în frunte pe marii demisionari din PSD, respectiv pe Marian Sârbu, fost ministru PSD al muncii (invitat chiar de Traian Băsescu, după câştigarea alegerilor, la conducerea acestui portofoliu, deşi pe atunci era încă social-democrat),  „Miki Şpagă”, numele sub care este cunoscut deputatul Şerban Mihăilescu, şi Gabriel Oprea, actualmente lider al parlamentarilor independenţi (pe care Băsescu se spune că l-ar fi recompensat pentru demisia din PSD prin numirea sa în Guvern, în funcţia de ministru al Apărării). Printre „dezertorii PSD” care ar putea întări rândurile acestei noi formaţiuni se află şi fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu.

Noul partid speră să organizeze congresul de constituire în luna aprilie, imediat după Paşti, dacă cei aproape 30 de senatori şi deputaţi independenţi vor reuşi să înscrie noua formaţiune politică. Potrivit prevederilor Legii partidelor politice din România, pentru înregistrarea noii formaţiuni politice este necesară prezentarea a cel puţin 25.000 de semnături de susţinere, din cel puţin 25 de judeţe ale ţării.

Parlamentarii independenţi susţin că s-au gândit la această variantă deoarece nu pot constitui grupuri parlamentare de sine stătătoare, şi deci nu pot primi locuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului, lucru care le îngreunează activitatea în Legislativ.

În acest moment, independenţii susţin coaliţia de guvernământ, alcătuită din PD-L şi UDMR, şi conduc Ministerul Apărării.  Ei şi-ar dori însă funcţii în administraţia locală şi centrală.

Gurile rele susţin că Băsescu şi PD-L îi ademenesc pe parlamentarii altor partide să se alăture grupului independenţilor, pentru lărgirea majorităţii parlamentare pe care se sprijină actualul guvern, neexcluzând posibilitatea ca noul partid să fuzioneze în viitor cu PD-L.