#Madrid –

SITUAT LA INTRAREA PRINCIPALA SI DESCHIS PUBLICULUI

Spitalul Universitar Getafe, un centru care aparține rețelei de spitale publice din Comunitatea Madrid, are un muzeu cu numeroase piese și gadgeturi utilizate de profesioniștii din domeniul sănătății în diferite epoci ale Medicinei pentru examinarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților. Muzeul de Sănătate Dr. Andrés Esteban, situat la intrarea principală și intrarea gratuită, își propune să promoveze cunoașterea și predarea despre practica medicală, în special în rândul tinerilor și studenților.

Diversele piese din Muzeu aparțin colecției private a medicilor Pilar Fernández Segoviano și Andrés Esteban, foști șefi ai Serviciului de Anatomie Patologică și Medicină Intensivă, care le colectează de mulți ani la târguri și piețe, precum și alte donații.

„Promovarea cercetării bazate pe cunoaștere și planificare pentru viitor se poate baza și pe adâncirea bazelor tehnologiei noastre sanitare”, subliniază promotorii Muzeului. Acest spațiu, format din mai multe dulapuri de sticlă în care piesele pot fi văzute aranjate tematic și cu diagrame și explicații, este conceput ca o privire asupra evoluției tehnologiei sănătății.

„Ne dorim să fie o vitrină pentru Medicina antică, care trebuie să fie bine cunoscută pentru plăcerea și interesul cultural al populației și o posibilă sursă de informații pentru cercetarea istorică”, precizează aceștia.

Interes cultural și clinic

Muzeul are o colecție notabilă de ventuze, utilizate pe scară largă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea. Operația celor mai bătrâni s-a bazat pe încălzirea părții sale interioare pentru a o aplica imediat pe trunchiul pacientului. Pe măsură ce aerul din interior se răcea, s-a produs un vid care a acționat asupra pielii pacientului.

În această perioadă de pandemii, este deosebit de relevant să ne amintim ce a reprezentat tuberculoza în secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea. O boala fara tratament eficient care avea ca singura masura prevenirea si din moment ce principala cale de transmitere era aeriana, aceste masuri s-au bazat pe prevenirea ca sputei sa actioneze ca diseminator de germeni.

Prezența scuipatoarelor, a recipientelor concepute pentru a colecta spută în locuri publice și în spitalul pentru pacienții imobilizați la pat a fost enorm de populară. O versiune foarte ciudată au fost scuioarele de buzunar, dintre care există trei exemple remarcabile în Muzeu.

De mare interes este și colecția de seringi mari pentru administrarea clismelor, care a devenit foarte populară în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. De fapt, putem vedea cum Goya îi ridiculizează în unele dintre gravurile sale.

El Muzeul Sanitar Dr. Andrés Esteban are o reprezentare importantă a stimulatoarelor cardiace de la primul model din 1964, trecând printr-un model original cu baterie cu plutoniu din 1975 până la cele mai recente de dimensiuni foarte mici și funcții foarte complexe, donate de compania Medtronic. De asemenea, evidențiază o mică colecție de linguri chirurgicale de origine romană din secolul al II-lea aparținând trusatului funerar al unui medic din trupele lui Cesar Augusto.

Pentru instalarea sa, a avut colaborarea Muzeului Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid, Horche Facilities și Universitatea Europeană din Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un muzeu de la Spitalul Universitar Getafe prezintă evoluția istorică a dispozitivelor medicale