Ei fac parte din echipa START a Cooperării Spaniole Agenție

Un grup de profesioniști de la Spitalul General Universitario Gregorio Marañón face parte din Echipa tehnică de asistență și răspuns în situații de urgență din Spania START, care s-a lansat în 36 Biroul de Acțiune Umanitare al Agenției Spaniole pentru Cooperare și Dezvoltare (AECID), și care este format din profesioniști din domeniul sănătății din toate comunitățile autonome care doresc să participe. Acest proiect este pregătit să desfășoare, în mai puțin de 72 ore, o echipă sanitară formată dintr-un spital în campanie cu capacitate chirurgicală împreună cu mai mult de 72 profesioniști din sistemul public de sănătate, oriunde în lume în care apare o urgență sanitară din cauza conflictelor non-războiice. Doi dintre profesioniștii din Marañón care fac parte din START au primit deja Ordinul Meritul Civil pentru activitatea lor umanitară în Mozambic.

Pedro Martín (TCAE), Ángel Villa și Óscar Riquelme (traumatologi), Ana Laura Santos (moașă), Iñaqui Erquicia (anestezist), Sara Alcón (asistentă), Enrique Antonio Velasco (chirurg) și Antonio Soriano (tehnician radiologie) sunt unii dintre lucrătorii sanitari de la Gregorio Marañón care fac parte din Echipa tehnică spaniolă pentru asistență și răspuns la urgențe START.

Doi dintre acești profesioniști, Pedro Martín și Ángel Villa, au primit Ordinul Meritul Civil în 2019 pentru munca lor umană pentru a sprijini Spitalul Dondo (Mozambic) în îngrijirea persoanelor afectate de trecerea ciclonului IDAI.

Ambele au fost parte din așa-numitele „Vete roșii”, un amplu dispozitiv alcătuit dintr-un spital de campanie înființat chiar de membrii echipei, cu capacitate chirurgicală și de internare pentru mai mult de 15 oameni, precum și de o echipă umană extinsă între personal de sănătate, logistică și organizație. Cei doi profesioniști din Marañón au fost dislocați în două schimburi de zile fiecare. În timpul acelei misiuni, START a asistat un total de 2.275 persoane, dintre care 7% erau femei însărcinate, cu nașterea unui total de , iar principalele patologii tratate au fost pediatric, obstetrico-ginecologic și traumatologic.

El Marañón, dedicat membrilor echipei

Lucrătorii din domeniul sănătății care fac parte din acest dispozitiv și-au arătat recunoștința pentru sensibilitatea și angajamentul spitalului astfel încât acești profesioniști să poată fi integrați imediat, dacă acest lucru este necesar acestea și sunt disponibile în 24 ore în caz de urgență de sănătate. „Spitalul ne oferă timp și acoperire salarială, deoarece trebuie să părăsim instituția cu permisie”, explică Pedro Martin. Pentru Ángel Villa, Marañón a fost un exemplu în ceea ce privește ușurința și disponibilitatea imediată, astfel încât să poată participa la misiunea din Mozambic. Villa consiliază și echipa tehnică a consiliului consultativ al Agenției de Cooperare Spaniolă în specialitatea sa, Traumatologie și Chirurgie Ortopedică.

Cei opt profesioniști ai Spitalului care fac parte din echipa START sunt disponibili și pregătiți în cazul în care este necesară o mobilizare pentru îngrijirea refugiaților ucraineni în țările de frontieră, cu condiția ca Ministerul Afacerilor Externe, prin AECID, să considere fezabilă mobilizarea la cerere. a țărilor afectate de criza umanitară sau de către organizațiile internaționale care o solicită.

„O întreagă experiență vitală ”, este ceea ce evidențiază profesioniștii Marañón care fac parte din această echipă, în special cei care au participat deja la dispozitiv în acțiune. Pentru Ángel Villa, „este o experiență profesională și umană foarte îmbogățitoare care m-a reconectat cu motivele pentru care practic Medicina”. Pedro Martín subliniază, la rândul său, aderența care se creează cu caju și modul în care această experiență vitală l-a făcut să realizeze resursele pe care le avem în centrul nostru și importanța gestionării lor și a le folosi în măsura potrivită.