Secretarul de stat pentru Transporturi, Mobilitate și Agenda Urbană, Isabel Pardo de Vera, a semnat un protocol general de acțiuni cu zece instituții și companii din sectorul aviație și energetic pentru a promova utilizarea hidrogenului verde în aviație și a promova decarbonizarea antena sectorului. Astfel, odată cu semnarea acordului, a luat naștere Alianța pentru Utilizarea Hidrogenului Verde în Aviație, o uniune care să articuleze mecanismele de cooperare și coordonare între membri pentru a desfășura și consolida hidrogenul ca vector energetic al transportului aerian.

În timpul actului de semnare și prezentare a Alianței, secretarul de stat a fost însoțit de secretarul general pentru transport și mobilitate, María José Rallo, directorul general al aviației civile, David Benito, și reprezentanți ai celorlalți membri ai organizației. precum directorul Agenției de Stat pentru Siguranța Aviației, Montserrat Mestres, sau Silvia Lazcano, purtător de cuvânt al Alianței și președinte al Platformei Tehnologice Aerospațiale Spaniole (PAE).

În timpul discursului său, secretarul de stat a subliniat rolul important pe care hidrogenul verde îl va juca în decarbonizarea aviației și a transportului aerian, un sector important pentru economia și conectivitatea spaniolă.

„Semnarea acestui protocol este o enormă satisfacție personală și instituțională, un instrument de colaborare care ar trebui să ne permită întreprinderea în comun a o serie întreagă de activități de promovare a desfășurării hidrogenului verde în aviație și transportul aerian. Și asta într-un moment în care efortul tuturor este esențial pentru ca visul unei societăți decarbonizate să devină realitate, în care hidrogenul verde este chemat să joace un rol fundamental, din care aviația și transportul aerian nu trebuie, și nu pot, să fie omise”, a asigurat Pardo de Vera. .

Și este că transportul aerian este un sector strategic pentru Spania, un generator de progres și bogăție economică și culturală, care se configurează ca un mod cheie de transport pentru a asigura conectivitatea și coeziunea teritoriilor noastre, în special a insulelor și orașelor Ceuta. și melilla.

Astfel, după cum a amintit Pardo de Vera, este un catalizator esențial pentru turismul în Spania. Din cei 84 de milioane de turiști internaționali care au sosit în țara noastră înainte de COVID-19, 82% au făcut-o pe calea aerului și s-a evidențiat că Spania este a doua cea mai mare destinație turistică din lume, datorită, printre altele, unui sector aviatic solid. , capabil să gestioneze un volum uriaș de vizitatori.

Decarbonizare și digitalizareÎn discursul său, secretarul de stat s-a referit la trei vectori de schimbare pentru a face față viitorului sectorului: decarbonizarea, digitalizarea și includerea componentei sociale în mod transversal în toate politicile.

În ceea ce privește decarbonizarea, Isabel Pardo de Vera a declarat că ne confruntăm cu o provocare importantă precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne la obiectivele globale ambițioase stabilite prin Acordul de la Paris. În acest sens, el a afirmat că țara noastră este un exemplu de leadership datorită participării sale la propunerile de reglementare ale pachetului „Fit for 55”, implementarea programului CORSIA sau inițiativele din domeniul Cerului Unic European pentru reducerea emisiilor.

În plus, „Foaia de parcurs pentru hidrogenul regenerabil” condusă de Ministerul Tranziției Energetice și Provocarii Demografice identifică transportul și mobilitatea între sectoarele care vor promova pătrunderea hidrogenului regenerabil în economie.

AliantaAlianța este formată din Mitma, Aena, AESA, Asociația Spaniolă a Operatorilor de Produse Petroliere (AOP), Asociația Liniilor Aeriene (ALA), Centrul Național de Hidrogen (CNH2), GASNAM, Institutul Național de Tehnologie Aerospațială (INTA), Platforma Spaniolă Tehnologică a Hidrogenului, Asociația Spaniolă de Apărare, Securitate, Aeronautică și Tehnologii Spațiale (TEDAE) și Platforma Spaniolă Tehnologică Aerospațială (PAE).

Obiectivul protocolului semnat este de a stabili termenii colaborării pentru a determina nevoile de dezvoltare, producție, stocare și distribuție a hidrogenului verde pentru aviație în Spania, precum și cercetarea și dezvoltarea de soluții sau schimbul de informații între diferiții agenți care participă la acest ecosistem larg.

Printre diferitele activități de colaborare pe care le va facilita acest protocol se numără:

stabilirea foilor de parcurs,organizarea de forumuri de întâlniri și congrese,pregătirea documentelor de poziționare și diseminare,identificarea proiectelor,difuzarea activităţilor promovate de Alianţă. Reprezintă un impuls de articulare a unor mecanisme de cooperare și coordonare între toți membrii Alianței care să permită identificarea și promovarea soluțiilor de reconciliere a nevoilor de oferta și cerere de hidrogen verde în transportul aerian și aviație pe termen mediu și lung.

Secretarul de stat pentru Transporturi, Mobilitate și Agenda Urbană, Isabel Pardo de Vera, la semnarea protocolului de promovare a utilizării hidrogenului verde în aviație și de promovare a decarbonizării sectorului aviației.

Etichete: Energie Schimbarea climei Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Transport semnează un protocol cu ​​sectorul aviației și al energiei pentru a promova utilizarea hidrogenului verde în aviație