Consiliul de conducere al Comunității Madrid a declarat astăzi ca fiind de interes cultural (BIC) pictura El Apóstol Santiago și discipolii săi adorând Fecioara del Pilar, atribuită lui Francisco de Goya y Lucientes. În acest fel, Executivul regional a recunoscut valoarea istorică și artistică pe care această operă o reprezintă pentru patrimoniul cultural, înzestrând-o cu cel mai înalt grad de protecție, ținând cont de relevanța autorului, de puținele exemple cunoscute ale producției sale religioase astăzi și calitate grozavă a cadrului.

Este un ulei pe pânză de 107×80 centimetri datând din deceniul dintre 1772 și 1782 și în stare bună de conservare, în care iese în evidență vivacitatea culorilor și gruparea și postura figurilor, caracteristici ale lui Goya (Fuendetodos, Zaragoza). , 1746-Bordeaux, Franţa, 1828).

Marea devotament pe care pictorul l-a mărturisit Fecioarei del Pilar este dovedită în versiunile succesive pe care le-a dedicat iconografiei Apariției ei în cele două decenii care se întind din 1762, când a pictat subiectul pentru prima dată în dulapul relicve ale bisericii din Fuendetodos, până în 1782, când a semnat retabloul Urrea de Gaén.

Pânza declarată BIC, din colecția Rosillo, este o versiune intermediară între reprezentarea izolată a Fecioarei del Pilar care se păstrează în Muzeul din Zaragoza și versiuni ulterioare precum cea din colecția Pascual de Quinto.

Se remarcă față de celelalte versiuni întreprinse de Goya în anii 1770 prin forța sa expresivă, depășind dimensiunea redusă a primelor sale lucrări devoționale, reținerea și sincretismul compozițional, precum și prin culorile strălucitoare și contrastele luminoase marcate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid declară ca apostolul Santiago și discipolii săi adorând Fecioara del Pilar, pictură religioasă atribuită lui Goya, de interes cultural