Un total de doisprezece deținuți ai centrului de justiție pentru minori Montilivi din Girona au pictat cinci figuri de referință din Girona pe pereții interioarelor peretele central. Cu colaborarea Fundației Setba și sub conducerea artistului urban Rice, tinerii l-au desenat pe Ibrahim Kebé, jucător de la Girona Futbol Club; Mohamed El Amrani, antreprenor și comunicator; Sanjosex, muzician; Jennifer Pareja, cea mai bună jucătoare de polo pe apă din lume, și Martina Puigvert, bucătar-șef la restaurantul Les Cols. șablon ), care a fost popularizat în ultimii ani de artist Bansky. Tinerii au desenat mai întâi figurile personajelor, le-au decupat și, deasupra șabloanelor rezultate, au aplicat diverse vopsele spray. Pentru fundul peretelui au fost folosite diverse instrumente, cum ar fi vopsea din plastic, role, perii sau perii. Toate cu scopul de a face personajele pictate cu șabloane să iasă în evidență pe fundalul abstract.

Depășirea poveștilor

Personajele pictate pe pictura murală fac vizibili profesioniști care ies în evidență în munca lor și, în același timp, descoperă poveștile de depășire care se ascund în spatele lui. fiecare. Scopul proiectului de artă este ca tinerii deținuți să învețe despre împuternicire prin intermediul personalităților locale din lumea sportului, culturii, bucătăriei sau muzicii și să poată reflecta asupra ei.

La inaugurarea noului zid au fost prezenți directorul de executare comunitară și justiție juvenilă, Susagna Roura; directorul fundației Setba, Cristina Sampere; artistul urban Rice, dinamizatorul proiectului, și unii dintre protagoniștii picturii murale.

Reintegrare tinerilor prin artă

Proiectul „Spărgerea zidurilor” este una dintre numeroasele activități programate de la centrele de justiție juvenilă ale Departamentului de Justiție pentru a lucra la reabilitarea tinerilor. Arta, fie sub formă de pictură sau muzică, contribuie pozitiv la integrarea socială a deținuților.

Munca în colaborare este, de asemenea, o modalitate dinamică și educativă pentru deținuți de a-și putea descoperi valori ​cum ar fi efortul, perseverența și disciplina, care îi vor ajuta să se reintegreze în societate.

Departamentul de Justiție colaborează cu Fundația Setba din . În acest timp, acest proiect a fost realizat și în centrele de justiție pentru minori din Can Llupià și Els Til·lers. În următorii trei ani, proiectul va fi extins și la restul centrelor de justiție pentru minori din teritoriu.

Centrul Educațional Montilivi

Situat în Girona, Centrul Educațional Montilivi găzduiește până la 46 tineri de la 18 la 18 ani în care judecătorul a dispus o măsură judecătorească de internare. În Catalonia există șapte centre de justiție pentru minori situate pe întreg teritoriul: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau-solità și Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) și Els Til·lers (Mollet del Vallès)

Detenția într-un centru de învățământ este o măsură judiciară rezervată în ultimă instanță și „impune pentru cele mai grave crime. Această măsură poate fi de trei tipuri de regim: închis, semideschis și deschis. În primul, tinerii nu pot părăsi niciodată centrul; în al doilea, tinerii pot ieși să facă vreo activitate școlară sau profesională, iar în al treilea, regimul deschis îi obligă pe tineri să meargă la culcare în școli și să facă toate activitățile afară.

Tinerii cu măsuri de internare reprezintă doar 7,4% din numărul total de tineri care au trecut prin justiția juvenilă în Catalonia în anul 2021 (5. 70)). Marea majoritate (aproximativ unul 46%) se conformează cu măsurile de judecată deschisă, precum probațiune, sarcini socio-educative sau beneficii în beneficiul comunitate. Rata de reintegrare în sistemul de justiție pentru minori în ansamblu este 203%: adică 7 din fiecare minorii nu recidivează.

Sursa: Tinerii deținuți ai Centrului Educațional Montilivi pictează cinci figuri de referință din Girona pe peretele interior al centrului