Agenți ai Poliției Generalitati – Mossos d’Esquadra ai Unității de Investigații a secției de poliție din Tarragona au arestat sâmbăta trecută, trei bărbați și o femeie, între 13 și 23 ani, în calitate de presupuși autori ai unei infracțiuni de fraudă bancară, furt și uzurpare a stării civile.

Eforturile de cercetare au început în trecut în martie, după ce au primit informații despre două posibile achiziții frauduloase într-un magazin online , a cărui livrare urma să aibă loc la două adrese diferite din orașul Tarragona.

Mossosi au constatat că doi clienți diferiți au achiziționat fiecare câte un telefon de ultimă generație și că livrarea ambelor dispozitive, evaluată în aproape 1. 700 li se solicitaseră euro pentru a o face pe stradă. Acest fapt a atras atenția unității și anchetatorilor, care au verificat apoi că cei doi presupuși cumpărători au denunțat anterior furtul documentației personale.

Agenții au aflat că cei doi achizițiile s-au făcut prin două carduri bancare, al căror deținător era diferit, iar instituția financiară a blocat utilizarea acestora la scurt timp după aceste operațiuni.

Pașii rapidi întreprinși au confirmat că anterior a existat o pescuitul de acreditări cunoscut sub denumirea de phishing , adică străinii au uzurpat identitatea entității pentru a obține acreditări de acces la banca electronică a victimei. În acest caz particular, infractorii cibernetici au optat pentru varianta smishing , cu trimiterea unui mesaj SMS. Odată obținute cheile de acces la cont, hoții au efectuat tranzacții frauduloase în valoare de 2. 22 euro, inclusiv achiziționarea on-line a acestor două telefoane mobile.

Odată cu confirmarea acestor fapte, sâmbăta trecută in jur de 23 ore, Tinerii au organizat un dispozitiv cu scopul de a identifica si retine persoanele din

Distribuitorii unității care a efectuat vânzările au mers pe străzile Joan Baptista Plana și Joan Ruiz și Porta de Tarragona și la sosire au comunicat prin telefon cu presupușii clienți care s-au apropiat imediat de duba de livrare.

La una dintre adunări s-au prezentat un bărbat și o femeie, în timp ce la cealaltă au sosit încă doi bărbați. Odată predate ordinele, agenții au decis să intervină, moment în care suspecții au încercat să fugă la una dintre cele două adrese. În timpul percheziției, au găsit până la cinci telefoane mobile, 1. 700 identitatea uneia dintre persoanele care s-a prefăcut că a făcut unul. a cumpărăturilor.

Deţinuţii au trecut ieri la dispoziţia instanţei de instrucţie în funcţiile de pază din Tarragona, care a decretat eliberarea acestuia pe acuzații.

A fi victima oricărui fel de phishingul poate cauza probleme grave

În afară de confidențialitate, căderea în capcana unei bănci de phishing poate duce la pierderi importante economice. Acesta este motivul pentru care trebuie să fii foarte atent deoarece e-mail-ul sau SMS-urile ( smishing) sunt cele mai utilizate mijloace de către infractorii cibernetici.

Tipuri de mesaje primite

Sunteți informat că contul dvs. bancar a fost blocat sau suspendat – trebuie să faceți clic pe un link trimis pentru a-l debloca. lo Sunteți informat cu privire la rambursarea unei plăți: puteți găsi, de asemenea, mesaje care ne informează despre o rambursare care vă solicită să faceți clic pe un link pentru a primi plata online

O solicitare de confirmare a informațiilor personale: trebuie să faceți clic pe un link pentru a vă confirma datele personale

Vi se solicită să verificați contul bancar Sunteți anunțat cu privire la o problemă de tranzacție: trebuie să faceți clic pe un link pentru a confirma detaliile bancare diverse ediții
Iată câteva măsuri pentru a evita să cădeți victimă:

Fiți atenți dacă nu cunoașteți expeditorul sau domeniul nu se potrivește cu afacerea sau serviciul. De exemplu, dacă primiți un mesaj în numele instituției dvs. financiare, iar domeniul de e-mail nu include numele băncii. La fel, dacă utilizați un serviciu de e-mail gratuit.urgent: Aveți un nou mesaj de securitate , Mișcări suspecte detectate , Ștergerea conturilor inactive , Ați primit o notificare , Aveți un pachet în așteptare , etc.

De asemenea, acordați atenție formulării și ortografie ca acest tip de mesaj au adesea propoziții prost construite sau lipsite de sens, cuvinte cu simboluri sau caractere ciudate sau greșeli de ortografie, printre altele. Totuși, infractorii cibernetici și-au îmbunătățit și tehnicile și, dacă dați peste un mesaj suspect cu o redactare bună, asigurați-vă că verificați mai întâi celelalte măsuri înainte de a accesa orice link.

De asemenea, puteți căuta pentru semne de personalizare în text, deoarece un mesaj de phishing este puțin sau deloc personalizat cu comunicări anonime precum Stimate client ,

Notificare către utilizator sau Dragă prieten . Dacă un criminal vrea să escrocheze sute de mii de oameni, îi este foarte greu să știe numele tuturor. De aceea folosesc formule generice precum cele menționate mai sus.

Fiți atenți când solicitați detalii personale sau bancare, fie că sunt apeluri sau e-mailuri. Intenția infractorilor este de a face clic pe un link pentru a vă duce la un site web fraudulos în loc să vă ducă la pagina legitimă. Prin urmare, este important să verificați dacă linkul este de încredere. Pentru a face acest lucru, puteți trece cursorul mouse-ului peste buton sau link și puteți privi adresa afișată în partea stângă jos a browserului sau a clientului dvs. de e-mail.

Nu descărcați fișiere fără să acordați atenție extensiei. Dacă mesajul pe care îl primiți vă invită să descărcați un fișier care, în mod curios, are mai multe extensii, ceva de genul „filename.doc.zip”, sau este un fișier comprimat (.zip) sau un executabil (.exe), dvs. dispozitivele pot ajunge infectate. În orice caz, dacă aveți încredere în sursă și alegeți să descărcați fișierul, scanați-l întotdeauna cu un antivirus înainte de al deschide și al rula.

Zona de comunicare Tarragona, 18 Martie Sursa: Mossos d’Esquadra arestează patru persoane în Tarragona pentru fraudă și achiziții frauduloase