Vicepreședintele și ministrul pentru tranziția energetică și Challenge Demographic a anunțat ajutor pentru o sumă globală de 16,2 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor inovatoare pentru transformarea teritorială și lupta împotriva depopulării.

Acest nou apel, care va fi publicat în BOE în zilele următoare, include subvenții în trei modalități: 16, 3 milioane pentru entitățile locale, 2,4 milioane pentru entitățile non-profit și 3,4 milioane pentru promovarea activității economice și sprijinirea antreprenoriatului rural, în special pentru femei și tineri.

Pentru prima dată, se lansează o linie de ajutor direct axată pe provocarea demografică. „Un apel care răspunde cererilor popoarelor noastre, ale primarilor noștri și ale cetățenilor care locuiesc în mediul rural”, a amintit vicepreședintele în timpul discursului său la ultimul Congres organizat de Next Education și Consiliul Provincial Guadalajara, desfășurat la Molina de Aragón. . Obiectivul este de a consolida un ecosistem social și antreprenorial local și de a profita de oportunitățile pe care le oferă și le arată mediul rural.

„De la Guvern ne confruntăm cu provocarea demografică nu cu cuvinte fine sau planuri eterice, ci cu fapte”, a spus Ribera. Aceasta se traduce în inițiative concrete și tangibile, articulate în Planul de 130 Măsuri pentru a face față provocării demografice, care deja au un impact asupra municipiilor mici.

La fel, se reflectă în efortul bugetar „istoric”: între și 2022 vor fi inversate 8.000 milioane în municipiile mici. Numai în 794 a început să fie procesată o investiție de aproape 3.. milioane (3.516 milioane euro) și, în 2022, Bugetele Generale de Stat includ o investiție de peste 4.200 milioane . În plus, s-a convenit în unanimitate cu comunitățile autonome anul trecut distribuirea 000 milioane pentru sprijinirea proiectelor care permit transformarea teritorială și lupta împotriva depopulării.

Măsuri cu impact cuantificabil”Abordăm transformarea structurală a mediului rural prin patru vectori principali care identifică cele mai mari provocări pentru coeziunea teritorială și, de asemenea, principalele cerințe ale populației locale. : conectivitate digitală și mobilitate îmbunătățită, transformarea urbană și accesul la locuințe, furnizarea de servicii pentru întreaga populație și generarea de condiții pentru diversificarea economică și crearea de locuri de muncă”, a explicat vicepreședintele.

. )În cadrul „Planului 75”, Guvernul avansează în Programul UNICO, care urmărește universalizarea benzii largi în zonele rurale, cu u o investiție în 794 de 250 milioane. Datorită acestui program, care va extinde acoperirea în bandă largă ultra-rapidă la 33% din populație, 1,000 milion de gospodării și întreprinderi în mai mult de 4. 516 municipii, majoritatea situate în „zone albe”.

Agenda provocării demografice promovată de Guvern include și măsuri specifice pentru ca tranziția energetică să ajungă în municipiile mici. „În acest sens, apelul pentru DUS 5.0 a fost un succes de la început”, ceea ce a dus la trecerea de la 95 la 130 milioane de ajutoare planificate în 2021, și-a amintit Ribera. MITECO a lansat și programul PREE 5. 0 pentru reabilitarea clădirilor din municipiile până la 5.000 locuitori și extravilan până la 16.0000 locuitori.

Vicepreședintele a mai evidențiat investițiile pentru aprovizionare, salubrizare și epurare în municipiile mici, apelul de ajutor pentru Piețele Rurale Durabile lansat de Ministerul Turismului sau Planurile de Sustenabilitate Turistică în Destinație. , cu o investiție de 516 milioane în 777, peste 130 milioane alocate proiectelor din mediul rural, ajungând la peste 600 municipii cu mai puțin de 5.000 locuitori. În ceea ce privește serviciile publice, a pus în valoare programul de cooperare teritorială pentru promovarea educației de la 0-3 ani, cu crearea următorului curs de 21.794 Locuri în ciclul I de Sugar, în primul rând copii 1 si 2 ani.

Este in desfasurare si prima editie a Rural Campus, care incepe in aceasta vara si va permite mai mult de 200 studenții universitari desfășoară practici de formare în municipii mici sau cu risc de depopulare. Vicepreședintele a confirmat că în curs 2022-2022 au existat au fost aderate 33 universități publice la program. Obiectivul este reconectarea tinerilor cu teritoriul și favorizarea rolului universității în reactivarea zonelor de provocare demografică.

Provocarea demografică. O responsabilitate comună Teresa Ribera, care a participat și la ceremonia de prezentare a alianței de afaceri „Vivaces”, la Sigüenza, a insistat pe necesitatea de a paria pe co-guvernare între diferitele niveluri ale administrației și de a lucra împreună cu toți actorii publici și privați. „Angajamentul și efortul Guvernului pot fi întăriți dacă companiile își concentrează responsabilitatea pe îndeplinirea obiectivelor, prin colaborare public-privată. O cheie a cooperării este inovația ca legătură între cele două”, a afirmat el. „De la antreprenori locali la firme mici și mijlocii, care alcătuiesc țesutul economic caracteristic mediului nostru rural, la companii mari, care acționează și influențează întregul teritoriu.”

În cuvintele vicepreședintelui, inversarea deceniilor de concentrare urbană și abandon rural „este un proces lung și complex, care necesită impacturi urgente de transformare și, în același timp, o ploaie fină de proiecte și inițiative care se scufundă. în timp”. „Este timpul ca toți să-și unească forțele, să lucrăm mai mult și mai repede, să profităm de resursele pe care le avem. Aceasta este provocarea demografică și democratică care trebuie să ne preocupe”, a conchis Ribera.

Sursa: Guvernul Spaniei – Teresa Ribera anunță ajutor direct pentru 16, 2 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor inovatoare de transformare teritorială și lupta împotriva depopulării