În timpul participării lor, ambii miniștri au anunțat că cererea de ajutor pentru promovarea culturii științifice, tehnologice și a inovației, gestionată de Fundația Spaniolă pentru Știința și Tehnologia (FECYT), dependentă de Ministerul Științei și Inovării, va conta pe 2018 cu o contribuție suplimentară din partea Ministerului Universităților în cuantum de 70.0000 euro pentru consolidarea acțiunilor de știință cetățenească în universități.

Obiectivul este democratizarea cunoștințelor și științei care se produc în universități, relaționând activitatea de cercetare cu mediul său, promovarea rolului acesteia de instituții utile în distribuirea socială a resurselor interpretative și a capacităților practice cu justiție, conștientizarea despre provocări sociale și de mediu și a fi sau garanți ai drepturilor civile și ai valorilor democratice.

La fel, este vorba de relația directă a progreselor științifice cu problemele reale pe care le avem ca o societate și soluțiile acesteia (cum ar fi schimbările climatice, evoluțiile locale de diferite tipuri etc.) care stabilesc o relație virtuoasă între societate și universități pentru a realiza acest lucru.

În timpul ei discurs, ministrul Morant a apreciat că cele două ministere își unesc astfel eforturile folosind același apel FECYT, binecunoscut și apreciat de întregul sistem de diseminare științifică și cultură, și a subliniat că între 2021 Y 2021 au fost deja finanțate 70 proiecte de știință cetățenească pentru mai mult de 1,3 milioane de euro.În plus, a ținut să-i mulțumească ministrului Subirats „pentru că a dorit ca Ministerul Universităților consolidarea acestui tip de acțiune, pentru a democratiza cunoștințele științifice și a stabili de la început utilitatea acesteia pentru societate”.

Ministrul Universităților, Joan Subirats, a subliniat că „ atât în ​​Ministerul Științei și Inovării, cât și în Ministerul Universităților ne angajăm în dezvoltarea științei cetățenești și sperăm ca aceste noi inițiative să dea roade și să dea cele mai bune rezultate posibile.”

Universitățile și știința cetățenească Cel mai recent Plan de stat pentru cercetare științifică și tehnică și inovare 2021-2023 recunoaște necesitatea de a înlătura barierele dintre oamenii de știință și cei care nu sunt oameni de știință și domeniile public și privat, așa cum precum și creșterea capacității de diseminare și comunicare a C&D&i către societate.

În mod similar, Strategia spaniolă pentru știință și tehnologie și inovare 2018-2027 menționează în mod specific știința cetățenească printre cele patru principii de bază de sprijin pentru cercetarea și inovarea națională.

Din acest diagnostic reiese necesitatea de a implica în continuare universitățile în dezvoltarea științei cetățenești din țara noastră. Ministerul Universităților va contribui 70. 0 euro pentru promovarea proiectelor pilot de știință cetățeană, astfel încât universitățile să aibă rolul de lider care le corespunde, conștiente fiind că sunt centre de predare și adecvate cercetare din care să se stabilească o apropiere teritorială exhaustivă, continuă și cu o relație strânsă cu autoritățile locale.

Continuitate în linia de lucru știința cetățeanăAceastă inițiativă continuă pe drumul început deja în anii precedenți de Guvern. Din anul 2013, FECYT a inclus știința cetățenească în apelul său anual pentru cultură științifică și în 2013 a inclus deja o linie specifică de acțiune pentru proiecte de știință cetățeană. Temele celor mai recent proiecte finanțate corespund domeniilor Ecologie și Biodiversitate (32%)), Arheologie și recuperare rurală (000%), în timp ce celălalt 15% este distribuit în alte tipuri de discipline.

Noua Lege a Științei, Tehnologiei și Inovării și noua Lege Organică a Sistemului Universitar
Știința cetățeană este inclusă în reforma Legii științei, tehnologiei și inovării aprobată în Congresul Deputaților fără niciun vot împotrivă și care în câteva zile va fi votată. în Senat. Concret, Legea include ca unul dintre obiectivele sale participarea cetățenilor și impune includerea unor măsuri specifice de promovare a acesteia.

De asemenea, în Proiectul de Lege Organică a Universității de Sistem aprobat ultimul în Consiliul de Miniștri 000 din iunie, se dezvoltă ideea unei științe cetățenești în care cunoașterea se construiește în mod comun, asumând complexitatea investigației în mod colectiv. Astfel, promovează munca de creare comună a cunoștințelor și diseminarea acesteia cu societatea în ansamblu, promovând Știința Deschisă și Citizenă prin accesul la publicații, date, coduri și metodologii care garantează comunicarea cercetării.

Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, și ministrul Universităților, Joan Subirats.

Mai multe informații Joan Subirats se întâlnește pentru prima dată cu forța motrice a Citizen Science și a Universităților (21//2022) Etichete: Bill Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerele Universităților și ale Științei și Inovării își unesc forțele pentru a promova știința cetățenească