Agenda culturală a Comunității Madrid va include în acest weekend premiera în Sala Verde a Teatros del Canal (până pe 12 februarie) a piesei Todas las canciones de amor, cu Eduard Fernández în rol principal și regizat de Andrés Lima pe baza unui text de autorul argentinian Santiago Loza, în coproducție cu Teatros del Canal sub eticheta Creación Canal.

Este un omagiu adus unei femei, unei mame care și-a dedicat viața îngrijirii celorlalți, a se dedică treburilor casnice, a iubi și a păstra liniștea. O femeie care vorbește din bucătăria ei, unde lucrarea îi atrage amintirile și lumea ei interioară, dragostea ei, soțul ei, fiul ei, cântecele ei de dragoste. La rândul său, Camera Neagră prezintă noul proiect al lui Antonio C. Guijosa, scrisorile lui Cristiano comedie despre succes, mediocritate, nonconformism și idei romantice.

La fel, în Sala Roja (până pe 29 ianuarie) prezintă bailaora Eva Yerbabuena Refracție (din ochii mei). Este un proiect care s-a născut din întâlnirea artistului cu Juan Kruz și care folosește un dispozitiv scenic redus, în care muzicienii sunt în slujba dansului, concentrând discursul artistic. În acest fel, piesa oferă o privire intimă și diferită asupra peisajelor emoționale, personale și intime, amintindu-ne că nu există nimic absolut, nici măcar adevărul.

În plus, Teatros del Canal continuă cu seria de concerte de muzică electronică și pop canal electro pop, în Crystal Room, cu un spectacol (vineri 27) de Aaron Rux & The Crying Cowboys. Ne confruntăm cu un artist care lucrează la margine, dar care reușește să-și strecoare universul estetic personal și subversiv în mainstream într-un mod natural.

Teatrul de la Abadía se deschide (până pe 5 februarie) în Sala José Luis Alonso, Scrisori vii. Carmen Laforet și Elena Fortún, sub conducerea Paulei Paz. Este o piesă în care, prin corespondența dintre cei doi, cei doi scriitori prind viață pe scenă. Scrisul lor, ideile lor, gândurile și viețile lor sunt împletite ca melodiile unei piese muzicale în această propunere scenică care face parte din epistolarul lor.

Sala Juan de Cruz a acestui teatru va avea pe mesele sale Descompunere, de Steven Berkoff, sub conducerea lui Pedro Casablanc. Este o lucrare caustică, provocatoare, care persecută publicul, îl colțează și, de multe ori, îl obligă să râdă pentru a nu plânge. Protagoniștii săi sunt două cupluri, interpretate de Maru Valdivieso și Pedro Casablanc, formate din trei aristocrați și un playboy care aspiră să profite de slăbiciunile lor.

Actorul Alberto San Juan se întoarce la Corral de Comedias de Alcalá de Henares (27 și 28 ianuarie) pentru a juca, Lorca în New York. Federico García Lorca a călătorit la New York în 1929, a locuit în oraș timp de opt luni și a asistat la prăbușirea din 1929. În 1930 s-a întors în Spania, după ce a petrecut câteva săptămâni în Cuba. În același an a susținut o conferință la Residencia de Señoritas din Madrid, unde a prezentat cartea poet din New York scris în timpul călătoriei sale.

Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial prezintă (28 ianuarie), Prăbușirea tandreței, sub conducerea lui Luisma Soriano. Acest proiect, care s-a născut cu ideea de a aduce pe scenă textul câștigător al Premiului Born 2021 al lui Soriano, folosește cuvinte, imagini și mișcare pentru a povesti tot ceea ce este declanșat de moartea prematură a unei mame, din reacțiile purtate de verbal. , incontinență crudă și turbată sau de la tăcere și liniște, la observație ca mod de a percepe o energie încă latentă, transformată în altceva.

Sâmbătă, 28, o nouă ediție a Public Beta. Ediția a IX-a. O seară în dans, o abordare a dansului contemporan pentru toate publicurile, dezvoltată de Asociația pentru Dezvoltarea Creației Coregrafice Publice Beta, cu scopul de a promova creația în domeniul dansului contemporan și al artelor mișcării.

La rândul său, Centrul Cultural Pilar Miró găzduiește sâmbătă 28 cvintetul Iñaki Arakistain Band, format dintr-o distribuție de muzicieni renumiți din scena muzicală spaniolă. Trupa Arakistain va interpreta o selecție din repertoriul lor extins și prezent Soarele strălucește din nou, noul lui album.

Expoziții în sălile și muzeele Comunității Madrid

La fel, muzeele și sălile din Comunitatea Madrid oferă un program expozițional interesant și variat în aceste date. Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo din Comunitatea Madrid-CA2M inaugurează expoziția Jon Mikel Euba. Animale care suportă greutatea unor sarcini misterioase în medii create de forțe opusecuratorială de Manuel Segade, care poate fi văzută până pe 23 aprilie.

Euba își bazează munca pe desen ca procedură și sculptura ca program rezolvat în diferite medii. De la sfarsitul anilor ’90 a dezvoltat o practica ghidata de nevoia de a-si genera propriile sisteme de productie. O căutare care este o formă de rezistență care implică imersiunea în procese care implică alte persoane și în care artistul funcționează ca mediator sau filtru.

Tot la CA2M, până pe 29 ianuarie, prima mare retrospectivă instituțională din Europa a operei artistului chino-american Martin Wong, element cheie al contraculturii nord-americane care a debordat limitele geografice ale coastelor de est și de vest ale Statelor Unite și orașele în care a locuit și și-a desfășurat activitatea.

Sala Castellana 214, a Fundației Canal, a inaugurat recent expoziția, noi suntem apacare abordează, prin imagini, instalații audiovizuale și cel mai lung tunel led din Europa, rolul râurilor ca configuratori ai peisajelor culturale și naturale, bogăția diferitelor ecosisteme, relația dintre apă și energie.

În plus, Executivul regional colaborează cu diferite instituții culturale în promovarea și diseminarea culturii. Astfel, Museo Nacional del Prado expune, până pe 5 martie 2023, zobel. viitorul trecutului. Aceasta este o expoziție care aduce un omagiu unei figuri fundamentale din pictura spaniolă din a doua jumătate a secolului XX: Fernando Zóbel.

VINERI, 27 IANUARIE

toate melodiile de dragoste

Andrés Lima, Eduard Fernández și Santiago Loza

Până pe 12 februarie – 18:30 – Sala Verde – Teatros del Canal. MADRID

scrisorile lui Cristian

Antonio C. Guijosa

Până pe 12 februarie – 18:30 – Sala Negra – Teatros del Canal. MADRID

Aaron Rux și Cowboyii care plâng

Canalul Electro Pop

21:00 – Sala de cristal – Teatros del Canal. MADRID

Sâmbătă 28 IANUARIE

Refracție (din ochii mei)

Eva Yerbabuena

Până pe 29 ianuarie – 20:30 – Sala Roșie – Teatros del Canal. MADRID

Lorca în New York

alberto san john

19:30 – Corral de Comedias. ALCALA DE HENARES

Descompunere

Peter Casablanc

Până pe 5 februarie – 19:00 – Sala Juan de la Cruz – Teatro de la Abadía. MADRID

Prăbușirea tandreței

Luisa Soriano

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DIN EL ESCORIAL

Soarele strălucește din nou

Banda Iñaki Arakistain

20:00 – Centrul Cultural Pilar Miró. MADRID

o după-amiază în dans

Public Beta

ora 20.00 – Centrul Cultural Paco Rabal. MADRID

DUMINICĂ, 29 IANUARIE

Scrisori vii. Carmen Laforet și Elena Fortún

Paula Paz

Până pe 5 februarie – 20:00 – Sala José Luis Alonso – Teatro de la Abadía. MADRID

MUZEELE ȘI EXPOZIȚII

Martin Wong: Sticlătorii rău intenționate

Până pe 29 ianuarie 2023 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo din Comunitatea Madrid-CA2M. MOSTOLES

Jon Mikel Euba. Animale care suportă greutatea unor sarcini misterioase în medii create de forțe opuse

Până pe 23 aprilie 2023 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo din Comunitatea Madrid-CA2M. MOSTOLES

noi suntem apa

Până pe 30 iunie 2023 – Sala Castellana 214 – Fundația Canal. MADRID

zobel. viitorul trecutului

Până la 5 martie 2023 – Muzeul Național Prado. MADRID

Sursa: Comunitatea Madrid – Teatrul lui Eduard Fernández, Andrés Lima sau Pedro Casablanc și dansul Eva Yerbabuena, printre propunerile scenice ale Comunității Madrid