Taximetriştii nu mai au voie să staţioneze sau să preia clienţii din altă localitate, în care ei nu au autorizaţie. În urma negocierilor cu transportatorii, guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru întărirea controlului în domeniul transporturilor de marfă şi de persoane. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Operatorilor de Transport în Regim de Taxi, Remus Nedelcu, a salutat această ordonanţă, care pune ordine în transportul din Capitală şi din imediata ei vecinătate. El spune că localităţile din jurul Bucureştiului (din judeţul Ilfov) au eliberat autorizaţii de taxi încă din 2003, iar pentru că acolo nu sunt clienţi, şoferii respectivi vin şi operează în Bucureşti, estimând că sunt în jur de 700 de astfel de taximetrişti (în condiţiile în care Bucureştiul a emis în jur de 10.000 de autorizaţii pentru taximetrie), la care se adaugă alte câteva sute de şoferi-piraţi, fără niciun fel de autorizaţie.

 

După adoptarea ordonanţei de urgenţă privind combaterea pirateriei în transporturi, sindicatele transportatorilor au renunţat la potestele programate, pentru care se mobilizaseră mii de maşini.

Actul normativ a fost publicat deja în Monitorul Oficial şi prevede amenzi de până la 5.000 de lei pentru falşii taximetrişti şi de până la 15.000 de lei pentru şcolile auto şi instructorii fără autorizaţie.