Statele Unite ale Americii au pus în funcțiune scutul antirachetă instalat la Deveselu, în județul Olt, realizat printr-o investiție de 800 de milioane de dolari.

Scutul activat în România este considerat de americani drept un element vital al sistemului de apărare pentru SUA și Europa față de așa-zisele state rebele precum Iranul, în timp ce Rusia consideră că obiectivul acestuia ar fi blocarea arsenalului său nuclear.

„Atâta vreme cât Iranul va continua să dezvolte și să desfășoare instalații pentru rachete balistice, Statele Unite vor lucra împreună cu aliații săi ca să apere NATO”, a declarat secretarul de stat al Apărarii, Robert Work, potrivit Reuters.

„Umbrela” scutului va apăra toate țările din Groenlanda până în insulele Azore, iar următoarea etapă a instalării dispozitivului din Europa va fi finalizarea scutului antirachetă din Polonia, în 2018.

Planul de apărare urmărește să doboare rachete care ar putea fi îndreptate spre țări din Europa și include vase de război și radare situate pe tot continentul.

Dispozitivul antirachetă va fi încredințat NATO în luna iulie, iar comanda se va face de la o bază aeriană americană din Germania.

Rusia critică progresul acestui plan de apărare și oficialii ruși consideră să alianța condusă de SUA urmărește să controleze și Marea Neagră, unde se află o flotă rusească, iar NATO s-ar pregăti să intensifice patrulările.