De mai bine de o săptămână, corpul neînsufleţit al unui copil român de 11 ani zace la morga din Malaga din cauză că familia nu a reuşit încă să strângă suma necesară pentru repatriere. Este vorba de 5000 de euro, bani necesari pentru acoperirea cheluielilor de repatriere.

Potrivit publicaţiei Ideal.es, care publică această ştire culmea de 1 iunie, o rudă a copilului şi un poliţist local din Motril se străduiesc să strângă banii necesari, făcând chetă printre români şi spanioli deopotrivă. Aceeaşi publicaţie precizează că cei doi au împărţit în toate magazinele şi băncile din zonă puşculiţe cu chipul lui Andrei, copilul decedat pe 23 mai la Spitalul Carlos Haya din Málaga, în speranţa că vor strânge suma necesară.

Publicaţia spaniolă mai precizează că rudele au solicitat sprijin din partea Consulatului României de la Sevilla şi că nu au avut nici un succes. Problema ajutorului în astfel de cazuri, însă, este tocmai legislaţia românească, modificată de curând, care prevede că se acordă sprijin pentru repatrierea cadavrelor doar dacă în ţara respectivă nu se permite îngroparea corpului.

Andrei era din localitatea Lespezi din judeţul Iaşi şi a venit în Spania, la Motril, în urmă cu doi ani pentru a se trata de boala Hodking. Tratamentul a avut loc la spitalul Virgen de la Nieves, din Granada. Ca să fie salvat, copilul avea nevoie de un transplant de măduvă, iar acum două săptămâni a fost operat la Málaga la Spitalul Carlos Haya. Din 23 mai, corpul lui Andrei se află la morga din Málaga, iar familia nu-l poate plânge decât dacă strânge 5000 de euro.