Primul tur al alegerile prezidentiale a stabilit un nou record de participare in Spania, unde numarul voturilor a depasit nivelul din 2009.

Procesul electoral s-a desfasurat fara incidente, dar nemultumirile multor alegatori au fost legate de procedura extrem de greoaie. Completarea declaratiei pe proprie raspundere privind votul multiplu a ingreunat accesul romanilor la urne.

In fata multor sectii au fost cozi si de cate 3 ore, iar multi dintre romani au venit impreuna cu copiii mici, pe care nu au cu cine sa-i lase acasa.

Cele mai mari cozi au fost la Coslada si Alcala de Henares, doua orase cu cate 20 de mii de locuritori, dar oamenii au stat la rand la vot si la sectiile de la ambasada din Madrid si la Consulatul Romaniei din capitala Spaniei.

La sectia din Alcala de Henares, romanii au stat la coada pana la inchiderea votului si s-au plans de faptul ca nu exista suficiente sectii de votare si ca procedura este foarte lenta.

In ciuda intarzierii, si cu 38 de sectii in Spania, participarea este mai buna decat in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009 cand au votat 19 mii de romani.

In Spania au votat in total 33.082 de romani. Cele mai multe voturi s-au inregistrat la Madrid, Zaragoza, Castellon, Coslada si Alcala de Henares. 

numar de voturi spania primul tur

 {loadposition related}{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}